dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Leszoknál a dohányzásról? Az étrend is segít!

2021.08.18.
2 perces olvasási idő

A dohányzás öl, károsítja a bőröd, a szerveid, csökkenti a szexuális vonzerőd és teljesítőképességedet. Nézd meg, mi segíthet leszokni a dohányzásról!

A dohányzásról való lemondás minden második, rendszeresen dohányzó ember újévi listáján szerepel, ám sokaknak nem sikerül, mivel a nikotin-függőség a heroin/kokain-függőséghez hasonlatosan erős. A legtöbben nikotinos tapaszt vagy rágót, sőt gyógyszert is segítségül hívnak a leszokáshoz, pedig az étrendeden való változtatás és a rendszeres testmozgás is megkönnyíti a folyamatot!

Mi segít, hogy letedd a cigit?

Hiszed vagy sem, de az étrenden való drasztikusabb változtatás is elősegítheti azt, hogy ne légy nikotin-függő, és jó eséllyel tovább élj, mint dohányzó társaid. Egy, az amerikai Duke Egyetem által készített tanulmány kimutatta, hogy bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása a cigaretta ízét szinte elviselhetetlenné teszi, míg mások hatására sokkal finomabbnak érezzük azt.

Leszokás a dohányzásrólÚgy tűnik, hogy míg a koffeines italok, az alkohol és a hús fogyasztása után a cigaretta íze finomabbnak tűnik, és nagyobb kényszert érzel arra, hogy elszívj egy szálat, számos olyan élelmiszer is van, amelyek kifejezetten rossz ízt adnak neki.

Ezek közé tartoznak:

  • a tejtermékek,
  • a gyümölcsök,
  • a gyümölcslevek,
  • a zöldségek,
  • a nagy mennyiségű víz,
  • egyes vitaminok és ásványi anyagok,
  • bizonyos gyógynövények
  • alga, amely segíti a méregtelenítési folyamatot.

Út egy egészségesebb élet felé

Kutatók egyelőre még nem tudják, hogy mi áll a jelenség hátterében, ám feltételezhetően az ételek befolyásolják a nyáltermelést, és átmenetileg az ízlelőbimbók működését is. Tehát, ha le akarsz szokni, minél inkább olyan ételeket iktass az étrendedbe, amelyek a cigaretta ízét kellemetlenné teszik! A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás különben is az egészséges életmód része kell, hogy legyen, akárcsak a mérsékelt alkohol-és koffeinbevitel.

Fogyassz napi rendszerességgel leveles zöldségeket, nassolj gyümölcsöt és sózatlan magvakat, dióféléket! A saláták rendkívül változatossá tehetők különféle zöldségek és gyümölcsök variálásával, öntetek használatával. Figyelj oda arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz (víz, zöldséglé és gyógytea formájában), valamint étrendedben legyen elegendő:

  • E-vitamin – amely védi a szöveteket
  • A-vitamin – ami segíti a szövetek épségének megőrzését
  • Cink – mely csökkenti a toxinok felszívódását
  • C-vitamin – mely segíti a toxinok kiválasztását, és támogatja a szövetek egészségét
  • Kalcium és magnézium – ami nyugtatja az idegeket

Ne feledd, az egészségtelen, magas zsír- és cukortartalmú, koffeines vagy alkoholos élelmiszerek tovább fokozzák a cigaretta utáni vágyadat, ezért kerüld el őket!

Foglald le a kezed és a szád

A leszokást tovább segíti, ha mindig van nálad egy üveg víz, amiből rendszeresen iszol, vagy rágcsálj répát és zellerszárat – mindez segít, hogy a kezed és a szád „elfoglalt” legyen, így pótolva a dohányzás során megszokott mozdulatokat. Válassz olyan ételeket, amelyeket sokáig kell rágni, ez is segít a száj lefoglalásában, akárcsak a rágózás (nem nikotinos rágó!), gargalizálás, fogmosás, vagy fütyülés, éneklés, esetleg szájbalzsamozás.

A kezed lefoglalásához további jó ötlet lehet, ha mindig van nálad toll vagy ceruza, hogy rendszeresen jegyzeteket készíthess, ha mini stressz-labdát használsz, de segíthet a rajzolás vagy festés, kötés vagy varrás, jojózás is.

(KamaszPanasz - Gy. P. F., foxnews)