dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Hogyan szokhatsz le a dohányzásról?

2015.10.06.
2 perces olvasási idő

A leszokás valóban nem megy könnyen, hiszen a nikotin meglehetősen addiktív, súlyos függőséget okozó szer. Megfelelő módszerekkel azonban te is felszámolhatod a nikotin utáni vágyaidat.

Először is, minden elismerésünk a tiéd. Már azzal, hogy elkezded olvasni ezt a cikket, óriási lépést tettél a leszokás érdekében. Sokakat ugyanis azért nem foglalkoztat a leszokás kérdése, mert túl nagy kihívásnak érzik a feladatot.

A többség azért kezd fiatal korban cigizni, mert a barátai is dohányoznak, vagy mert egyszerűen menő dolognak tartják fújni a füstöt. A kialakult nikotinfüggőség miatt azonban később nagyon nehezen tudnak megválni rossz szokásuktól. A nikotin egyszerre stimuláns és nyugtató hatású. Mivel növeli a pulzusszámot, az emberek éberebbnek érzik tőle magukat. Hiánya lehangoltságot és fáradtságérzetet okoz – az elvonási tünetek miatt fokozódik a sóvárgás egy újabb szál cigi után. Egyes kutatók szerint a nikotin éppolyan veszélyes függőséget alakít ki, mint a kokain vagy a heroin.

Tippek a leszokáshoz

Ne add fel az elhatározásodat! - igenis képes vagy leszokni a cigizésről. Másoknak már sikerült, miért ne sikerülhetne neked is? Az alábbi tippekkel szeretnénk segíteni elhatározásod megvalósítását.

Vesd papírra az elhatározásodat! Sokaknak segít, ha írásba foglalják a kívánt változásokat. Írd össze az indokaidat: például pénzt tudsz spórolni, több energiád lesz a sportolásra stb. A listádat bővítsd minél több érvvel.

Kérj támogatást! A szüleidtől – ha egyáltalán tudnak rossz szokásodról -, vagy a barátaidtól – ha egyáltalán érdekli őket a leszokás – biztosan kaphatsz kellő támogatást. Ha nem, keress fel ezzel foglalkozó szakembert vagy csatlakozz segítő csoporthoz.

Mielőbbi dátumot tűzz ki a leszokás kezdő napjául! Legyen ez a nap vízválasztó az életedben! Jelöld be pirossal a naptáradban!

Dobd ki az összes cigidet! Képtelenség leszokni, ha mindig van kéznél egy-két csábító szál. Szabadulj meg a hamutartóktól, a gyújtóktól.

Mosd ki a ruháidat! A cigiszag beeszi magát a ruhákba, szabadítsd meg a kellemetlen füstszagtól minden ruhadarabodat.

Gondold végig a cigarettázásra ösztönző helyzeteket! Mikor szoktál rágyújtani? Ebéd után, kávézás, esetleg vezetés közben? Mikor nyúlsz automatikusan cigi után? Ha tudod, melyek a csábító helyzetek, igyekezz kerülni őket. Evés után csinálj valami mást, ülj az étkezde nemdohányzó részlegébe, vegyél könyvet a kezedbe, rágcsálj rágógumit, szopogass cukorkát stb.

Légy türelmes! A nikotinfüggő emberek leszokási törekvéseit jelentősen megnehezítik a nikotinelvonásból adódó tünetek. Erős fejfájás, levertség, enerváltság, kiszáradt száj és torok, csillapíthatatlan étvágy. Ne add fel, a panaszaid hamarosan csökkennek.

Foglald el magad! Legjobb választás a leszokás kezdetéül a hétfő: a sok elfoglaltság miatt kisebb az eséllyel fogsz cigi után sóvárogni. Ha aktív maradsz, az elvonási tünetek ellenére is könnyebb megőrizni a súlyodat és energiaszintedet.

Lépésről lépésre könnyebb lehet! Ha naponta csökkented az elszívott szálak számát, hamarabb leszokhatsz. Van, aki viszont a hirtelen abbahagyásra esküszik.

A nikotinpótló szerek átmenetileg segíthetnek! Rágógumi, tapasz, orrspray – érdemes kipróbálni, hátha nálad is beválik valamelyik. A választásban szakember segítségét is kérheted – gyakorlata folytán tisztában van a hatékony lehetőségekkel.

Ha vétkeztél, még ne add fel! Ha elcsábultál valami miatt, még nem azt jelenti, hogy kudarcot vallottál. Fogd fel úgy, mint egyszerű, emberi tévedést. Te sem az első szál cigi után lettél függő, a leszokás sem megy feltétlenül egyik napról a másikra. Mindenképpen emlékeztesd magad a kitűzött céljaidra.

Jutalmazd meg magad! A nem könnyű elhatározás eredményeképpen feltétlenül jár a méltó jutalom. Ha sikerül távol tartanod magad a cigitől egy, két hétig, hónapig, ajándékozd meg magad. Megérdemled!

(O.K.T.)