kokain
#Drog, cigi, alkohol

A kokain hatásai

2022.07.02.
1 perces olvasási idő

A kokaint leggyakrabban az orrüregbe szippantják fel, de vénásan is használják, illetve freebase formája hevítés után belélegezhető (ez más néven a crack).

A kokacserje leveleit már évszázadok óta használják kábítószerként, ugyanis étvágycsökkentő, stimuláló hatása közismert. Igazából tiltották a használatát, csak valamilyen nagyobb szertartás, ünnep vagy ceremónia alatt volt szabad a fogyasztása. Az 1800-as években hatalmas népszerűségnek örvendett. Ekkor lett világhírű.

Hogyan használják?

kokain

A kokain beadása, felvétele elég sokrétű. Leggyakoribb módja az orron át történő felszippantás, de vízben oldva vénásan is beadható. Szokás fogínybe dörzsölni, továbbá pipában, cigarettában is elszívható.

A halálos dózis körülbelül 1200 mg. Nem a leghosszabb hatású drogok közé tartozik, ugyanis hatása nem tart tovább 1 óránál. Azonban erőssége a vérszint emelkedésének gyorsaságától függ.

Mint az amfetamin-származékok is, úgy a kokain is blokkolja a dopamin, noradrenalin, szerotonin lebomlását, ezért egyértelmű az élénkítő hatása.

Pontos hatásai egyénenként eltérőek lehetnek, de általában emelkedik a pulzusszám, megnő a vérnyomás, elmúlik a fáradtság, a használó egyre jobban bepörög, nő a szexuális vágy és nő a teljesítmény is.

Mellékhatások

Kisebb adagok nem okoznak azonnali károsodást. Nagyobb dózis impotenciát, álmatlanságot, szorongást, szívritmuszavart, szívrohamot, epilepsziás tüneteket is okozhat, rendszeres orron történő felszippantása során pedig károsodhat az orrnyálkahártya, a szemen zöldhályogot idészhet elő, és tartósan rontja az agyfunkciókat.

Terhes nőknél kromoszómazavart, koraszülést okozhat. Fizikai függősége igazából nem alakul ki, de a pszichés függőség annál inkább. Egyre nagyobb a vágy, a sóvárgás a nagyobb adagok iránt.

(KamaszPanasz - Cs.B., Lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)