#Drog, cigi, alkohol

A kokain hatásai

2015.09.06.
1 perces olvasási idő

A kokaint leggyakrabban az orrüregbe szippantják fel, de vénásan is használják, illetve freebase formája hevítés után belélegezhető (ez más néven a crack).

A kokacserje leveleit már évszázadok óta használják kábítószerként, ugyanis étvágycsökkentő, stimuláló hatása közismert. Igazából tiltották a használatát, csak valamilyen nagyobb szertartás, ünnep vagy ceremónia alatt volt szabad a fogyasztása. Az 1800-as években hatalmas népszerűségnek örvendett. Ekkor lett világhírű.

Hogyan használják?

A kokain beadása, felvétele elég sokrétű. Leggyakoribb módja az orron át történő felszippantás, de vízben oldva vénásan is beadható. Szokás fogínybe dörzsölni, továbbá pipában, cigarettában is elszívható.

kokain A halálos dózis körülbelül 1200 mg. Nem a leghosszabb hatású drogok közé tartozik, ugyanis hatása nem tart tovább 1 óránál. Azonban erőssége a vérszint emelkedésének gyorsaságától függ.

Mint az amfetamin-származékok is, úgy a kokain is blokkolja a dopamin, noradrenalin, szerotonin lebomlását, ezért egyértelmű az élénkítő hatása.

Pontos hatásai egyénenként eltérőek lehetnek, de általában emelkedik a pulzusszám, megnő a vérnyomás, elmúlik a fáradtság, a használó egyre jobban bepörög, nő a szexuális vágy és nő a teljesítmény is.

Mellékhatások

Kisebb adagok nem okoznak azonnali károsodást. Nagyobb dózis impotenciát, álmatlanságot, szorongást, szívritmuszavart, szívrohamot, epilepsziás tüneteket is okozhat, rendszeres orron történő felszippantása során pedig károsodhat az orrnyálkahártya is.

Terhes nőknél kromoszómazavart, koraszülést okozhat. Fizikai függősége igazából nem alakul ki, de a pszichés függőség annál inkább. Egyre nagyobb a vágy, a sóvárgás a nagyobb adagok iránt.

(Cs.B., Lektorálta: Marsi Zoltán)