drog
#Drog, cigi, alkohol

Miért veszélyes a mefedron?

2019.03.10.
1 perces olvasási idő

A mefedron egy olyan fajta kábítószer, melyet fehér por vagy a port tartalmazó kapszulaként árulnak, de tabletta és folyékony formában is hozzáférhető. A szert esetenként methylone-nal keverik. Gyakran növényvédő szerként vagy fürdősóként árusítják a neten, de a porszívó illatosítókban is megtalálható.

Legelőször 2007-ben jelent meg Franciaországban, jelenleg leginkább Kínában állítják elő. A mefedron árusításával foglalkozók a por egy grammját tíz fontért, 3000 forintnak megfelelő összegért szerzik be, és háromszor annyiért értékesítik az angliai piacon.

A mefedron hatásai

A mefedron (4-MMC vagy Zsuzsi néven is ismert) hatása nagyon hasonlít az amfetaminéhoz: kis adagban kellemes közérzetet idéz elő, amelyet aztán fokozódó eufória, izgalmi állapot és ingerlékenység, nyugtalanság követhet. Jellemző a szert használókra a beszédkényszer és a túlzott nyitottság, de akár erőszakos cselekmények elkövetésére vagy öncsonkításra is bátoríthat.

Mellékhatásként orrvérzés, hallucináció, paranoia, ingerlékenység, keringési zavar léphet fel. Gyengül a koncentrációs készség, sérül a rövid távú memória, szapora szívverés, depresszió, izzadás, fogcsikorgatás is előfordulhat, illetve hirtelen szívhalált is okozhat.

Használatánál előfordulhat erős székelési inger, illetve a visszatérés nem olyan gyors, mint az ecstasy-nál. Különösen veszélyes alkohollal együtt fogyasztva, mely már több kamasz halálesetet is okozott.
Egy angol felmérés szerint a mefedront használók 51 százaléka számolt be fejfájásról, 43 százaléka heves szívdobogásról, 27 százaléka pedig hányingerről.

Hosszú távú hatásai

A hosszú távú hatások egyelőre még nem ismeretesek, mivel a szert még nemrég kezdték el használni, ám rendszeres fogyasztása hallucinációkat, nyugtalanságot, ingerlékenységet okoz.

A mefedron azért is veszélyes, mert az összetevői hatásainak és mellékhatásainak vizsgálatára még nem történtek sem állatkísérletek, sem emberi vizsgálatok. Egyesek szerint kevésbé ártalmas mint az amfetamin vagy az ecstasy, ám ez a tény gyakran vezet túladagoláshoz.

Több helyen tiltott

A mefedront főleg fiatalok fogyasztják partidrogként, mivel olcsóbb, mint más kábítószer, és hatásos. A mefedron ma már Magyarországon drognak számít, így tilos annak használata. A szer többek között Ausztráliában, Németországban, Izraelben, Angliában, Skandináviában és Romániában is már a tiltott szerek listáján szerepel.

(KamaszPanasz; Forrás:dailymail)