metamfetamin
#Drog, cigi, alkohol

A metamfetamin és hatásai - Sokkoló képekkel

2019.11.30.
2 perces olvasási idő

A metamfetamin egy függőséget okozó stimuláns drog. Tiltott laboratóriumokban készül, olyan szerekből, mint az akkumulátorsav, gázolaj és száraz tisztítók. A kristályos metamfetamin egy sokkal koncentráltabb forma, ami elszívható.

Hogy néz ki?

A metamfetamin általában a tisztaságtól függően fehér vagy enyhén sárgás színű por. Szagtalan, vízben könnyen oldódik. A kristálymet: egy kristályhoz hasonló porított anyag, ami néha nagy, kőszerű darabokban van. A kristálymet másik „beceneve” az üveg, mivel jégszerű, üvegszerű kristályok formájában beszerezhető.

Az utcai szleng kifejezések rá: sebeske, hópehely, kréta, motoros, csirketáp, fahéj, nyitott száj, por, pörgő, röpítő, spinyó.

metamfetamin hatása arcon

Hogyan használják?

A metamfetamint szájon keresztül, injekció formájában vagy beszippantva fogyasztják. A kristálymetet pedig szívni szokták.

A képzelt hatás: "Képes leszel arra, hogy örökké jól érezd magad" és "Akkor is használ, ha plusz koncentrálásra van szükséged, például, ha egy záróvizsgára készülsz."

A valós hatás: "Meg voltam győződve, hogy bogarak másznak a bőröm alatt, egyfolytában csak vakaróztam és vakaróztam. Nem tudtam visszajönni. Nem tudtam leállítani száguldó gondolataimat. Nem aludtam két napig.” és „Amikor lejöttem róla, szomorú voltam, ideges, paranoiás, és nagyon intenzív vágyat éreztem még több metamfetamin után. Annak ellenére, hogy borzalmakat éltem át, amíg hatott.”

metamfetamin miatt megváltozott arc

Mi történhet, amíg el vagy szállva?

Egy erőteljes stimuláns, a metamfetamin akár kis mennyiségben is növelheti az éberséget és a fizikai aktivitást, emellett csökkenti az étvágyat. Egy rövid, intenzív érzésről vagy rohamról számolnak be azok, akik szívtak vagy beinjekcióztak már kristálymetet. A szájon át történő fogyasztás vagy a szippantás hosszabban tartó „repülést” okoz a roham helyett, ami az elmondások szerint akár egy fél napig is eltarthat.

Mind a rohamról, mind a repülésről úgy gondolják, hogy a dompamin nevű neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) nagyon nagy mennyiségben történő felszabadulásának eredménye, az agy azon területein, amik az örömérzetet szabályozzák. A metamfetamin toxikus hatású. A nagy mennyiségben felszabaduló dompamin, hozzájárul a drog toxikus hatásaihoz az agyban lévő idegvégződéseken. Nagy dózisban veszélyes mértékig növelheti a testhőmérsékletet, néha halálos szintig, valamint izomrángásokat is okoz.

metamfetamin fogyasztó

Mi történhet hosszútávon?

A metamfetamin függőséget okoz, a használók gyorsan toleránssá válnak, egyre több mennyiségre van szükségük ahhoz, hogy elszálljanak és hosszabb „utazásokra” menjenek vele.

A hosszan tartó metamfetamin használat pszichológiai tüneteit szintén a paranoia, hallucinációk, ismétlődő viselkedési szokások és érzékcsalódások jellemzik, például bőr alatti parazitáké, rovaroké. A használók gyakran megszállottan vakarják a bőrüket, hogy megszabaduljanak ezektől a képzelt rovaroktól.

Hogyan szokj le?
Talán már kipróbáltad az alkoholt, a drogokat vagy a dohányzást, mert kíváncsi voltál. Vagy azért, mert stresszeltél. Talán csak azért, mert jólesett felrúgni a szabályokat. Bármilyen okkal is kezdted el, érdemes minél hamarabb abbahagynod! Hogyan szokj le a drogokról, az alkoholról és a dohányzásról?

A hosszútávú, nagy mennyiségű használat vagy mindkettő toxikus pszichózist okozhat (gyakran erőszakos, agresszív viselkedés jellemzi). Emellé az erőszakos, agresszív viselkedés mellé általában extrém paranoia is társul. Az új kutatások azt mutatják, hogy azokat, akik metamfetamin használók, hosszú távú agyi károsodás veszélyezteti, hasonló ahhoz, mint amit a stroke, vagy Alzheimer-kór okozhat.

(KamaszPanasz - Sz.D.L)