metamfetamin
#Drog, cigi, alkohol

A metamfetamin öngyilkosságra hajlamosít

2012.03.02.
2 perces olvasási idő

Egy új tanulmány szerint 80 százalékkal nagyobb az öngyilkosságra való hajlam kockázata, ha metamfetamint fogyasztanak rendszeresen a kábítószerrel visszaélők, mint másfajta drog használata során.

Kanadai tudósok egy csoportja azt állítja, hogy a metamfetamin fogyasztása sokkal kockázatosabb, mint más, hasonlóan injekciós tű segítségével szervezetbe juttatott drog esetén tapasztalható. A probléma okának a drogfogyasztók hátrányos szociális helyzetét és a metamfetamin fogyasztókra jellemző bizonyos idegrendszeri sajátosságok együttesen kifejtett hatását tekintik. Úgy vélik, hogya metamfetamint, ezt a szintetikus drogot használók rétegét a társadalomtól jobban elszigetelődött, valamint sokkal rosszabb körülmények között élő emberek alkotják, akik számára még annyi segítség és kijutási lehetőség sincs, mint más drogot fogyasztó embereknél.

A kutatócsoport egy olyan adatbázist használt a tanulmány elkészítése során, mely összesen 1900 férfi és női személlyel folytatott elbeszélgetés anyagából származott, amit 2001-2008 között végeztek Vancouver területén. A szerzők megjegyezték, hogy az adott területen belül volt egy illegális droghasználat szempontjából kiemelkedő városrész is, mely jelentősen hozzájárult a negatív összkép kialakításához.

metamfetamin drogos

Ez a tanulmány volt az első, mely hosszútávon vizsgálta a kemény drogok használatának az öngyilkosságra gyakorolt hatását, különös figyelemmel voltak a szintetikus drogok idegrendszert károsítóhatására.

A felmérésben résztvevők valamivel több, mint egyharmada volt nő, szintén egyharmad körüli részaránnyal szerepeltek idegen származásúak. Olyan kérdésekre kellet válaszolniuk, mint például milyenek a drogfogyasztási szokásaik, részesülnek e kezelésben vagy voltak már elvonón, milyen kockázatos cselekedetekben vesznek részt drogos állapotban, például védekezés nélküli szex, HIV fertőzés eshetősége?

Az összes válaszadó közül 8 százalék jelezte, hogy volt már öngyilkossági kísérlete, foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata.

A felmérés eredményeiből arra következtettek a kutatók, hogy azok, akik metamfetamint használtak, azok körében jóval magasabb volt az öngyilkosságot megkísérlők száma. A feltevés szerint az alkalmanként drogozókra fokozott kockázat volt jellemző, míg a rendszeres drogot fogyasztó személyeket pedig a legnagyobb veszélyben lévő csoportba sorolta a tanulmány.

A tanulmány által megállapított, a droghasználók körében is kiugró mértékűnek számító öngyilkossági hajlam miatt azt javasolják a kutatók, hogy az öngyilkosságra való hajlam felderítése és annak megelőzése a drogellenes kampányok szerves részét kell, hogy képezzék. A tanulmányt vezető kutató szerint azok, akik metamfetamint fecskendeznek magukba és nincsenek benne semmilyen elvonó programban, azok esetében fokozottan jelentkezik az öngyilkosságra való hajlam és más kockázatos dolgok, ezeknek az embereknek a helyzete jelentősen javulhatna, ha bevennék őket valamelyik drogellenes és szenvedélybetegeket támogató programba.

(M. T., msn.com)

Kapcsolódó cikkek