öngyilkosság
#Lélek

Öngyilkosság - Szabadulj meg a gondolattól

2017.07.21.
4 perces olvasási idő

A Linkin Park frontembere, Chester Bennington 41 évesen lett öngyilkos. Az öngyilkosság valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott tragikus válasz, s azért tragikusabb mindennél, mert meg lehetett volna előzni. Akár te magad fontolgatsz öngyilkosságot, akár másról tudod ezt, nem árt tisztában lenni az erre utaló figyelmeztető előjelekkel, valamint azzal, hogy miképp juthatunk azonnali segítséghez és szakszerű kezeléshez. Életet menthetsz ezzel: a sajátodat vagy valaki másét.

Nem igazán vészhelyzetek

Amennyiben foglalkoztat az öngyilkosság gondolata, miközben nem vagy válsághelyzetben, érdemes felkeresni egy szakembert, akivel megoszthatod a gondolataidat, érzéseidet. Mire számíthatsz, ha segítségért fordulsz?

  • Pszichoterápia. A pszichoterápiás kezelés során, melyet neveznek tanácsadó vagy beszélgető terápiának is, feltárod azokat az okokat, amelyek öngyilkosságra késztetnek. A terapeutáddal közösen állítjátok össze a kezelés programját és tűzitek ki a célokat. Ha már jártál terápiás kezelésre, tanácsos volna, ha gyakrabban találkoznátok a mentálhigiénés tanácsadóddal, míg nem tudod jobban kezelni az öngyilkosságra késztető gondolataid.
  • Gyógyszeres kezelés. A mértéktelen alkohol- vagy drogfogyasztás csak erősítheti benned az öngyilkosság gondolatát és meglehetősen lobbanékonnyá is tehet. A drog- és alkoholfüggőség kezelése a következőket foglalhatja magába: detoxikálás, elvonókúrás programok és önkéntes csoporttalálkozók.
  • Családi támogatás és nevelés. Szeretteid egyidejűleg támogatást és konfliktusforrást is jelenthetnek számodra. Ha bevonod őket a kezelésbe, jobban megérthetik, mi mindenen mész keresztül, maguk is erőt meríthetnek belőle, s közben a családon belüli kommunikáció és kapcsolatrendszer is javulhat.

Hogyan segítsünk a hozzánk közelállón, ha az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja?

Ha van olyan hozzátartozód, aki már próbált kárt tenni magában, vagy úgy gondolod, hogy fennáll ennek a veszélye, kérj sürgősen segítséget. Ha úgy véled, hogy öngyilkosságra készül, nyíltan és őszintén tárd fel előtte aggodalmaidat. Nem kényszeríthetsz senkit arra, hogy szakkezelésre járjon, de bátoríthatod és támogathatod ebben. Ugyancsak segíthetsz neki jól képzett orvost vagy mentálhigiénés tanácsadót találni és megbeszélni vele egy találkozót. Akár el is kísérheted a rendelésre.

Életmód és házi praktikák

Semmi sem pótolhatja a szakszerű segítséget, ha öngyilkossági hajlamot kell kezelni vagy öngyilkosságot megelőzni. Van azonban néhány dolog, melyekkel csökkenthető az öngyilkosság kockázata. Ilyen, ha az embert támogató környezet veszi körül: a család, a barátok vagy akár egy vallási felekezet tagjai. Közismert tény, hogy a gyakorló vallásosság hozzájárulhat az öngyilkosság kockázatának a csökkentéséhez.

Küzdelem és támogatás

Ne próbálj meg teljesen magadra hagyatkozva küzdeni öngyilkos gondolataiddal vagy erre utaló magatartásoddal. Szakszerű segítségre és támogatásra szorulsz, hogy legyűrhesd az öngyilkos gondolkodásmóddal kapcsolatos problémáidat. Ugyanakkor legyél aktív részese magad is a kezelésnek. A szakavatott segítségnyújtás mellett tedd meg az alábbi önvédelmi lépéseket is:

  • Járj el a kezelésekre. Ne mulassz el egyetlen terápiás kezelést se. Akkor is menj el, ha semmi kedved vagy semmi szükségét nem érzed.
  • Az előírásoknak megfelelően szedd a gyógyszereidet. Még ha jól is érzed magad, ne engedj a csábításnak, hogy egyet is kihagyj. Ha abbahagyod a szedésüket, újra elfoghatnak az öngyilkosságra késztető gondolatok. Ugyancsak az elvonási tünetekhez hasonlót tapasztalhatsz, ha egyik napról a másikra abbahagyod az antidepresszánsok vagy más gyógyszerek szedését.
  • Tudj meg minél többet az állapotodról! Ha tisztában vagy az állapotoddal, az erőt és ösztönzést adhat, hogy folytasd a kezelési programot. Ha például depressziós vagy, ismerd meg a betegség okait és kezelési módjait.
  • Ügyelj a figyelmeztető előjelekre! Működj együtt az orvosoddal vagy terapeutáddal, hogy megtudd, mi váltja ki benned az öngyilkossági késztetést. Készít egy tervet, hogy tudd, mi a teendő, ha megint ilyen gondolataid támadnak. Jelentkezz az orvosodnál vagy a terapeutádnál, ha bármilyen változást is észlelsz az érzelmeidben. Fontold meg, nem volna-e jó bevonni valamelyik családtagod vagy barátod az intő előjelek figyelésébe.
  • Legyél aktív! A fizikai aktivitásról és a testgyakorlásról bebizonyosodott, hogy depressziócsökkentő hatásuk van. Sétálj, kocogj, ússz, kertészkedj, válassz valamilyen testmozgást, amit szívesen végzel.
  • Kerüld a drogot és az alkoholt! Az alkohol és a drog súlyosbíthatja az öngyilkosságra való hajlamot. Egyidejűleg a gátlásaid is oldják, s így sokkal könnyebben hajlasz arra, hogy úgy is cselekedj.
  • Keresd támogató csoportok segítségét! Több olyan szervezet is van, amely a segítségedre lehet öngyilkos gondolataid leküzdésében és annak megértésében, hogy az öngyilkosság mellett számos más lehetőség is van az életedben.

Megelőzés

Számos módja van még annak, hogy megszabadulj öngyilkos gondolataidtól:

  • Távolíts el a közeledből minden olyan eszközt, amellyel öngyilkosságot követhetsz el! Ha úgy véled, öngyilkos gondolatok lettek úrrá rajtad, szabadulj meg mindentől, ami öngyilkosság elkövetésére alkalmas, legyen az lőfegyver, kés vagy veszélyes gyógyszer. Ha olyan gyógyszert szedsz, amelynél veszélyes lehet a túladagolás, kérd meg valamelyik családtagodat vagy barátodat, hogy ő adja oda az előírás szerinti adagot.
  • Végeztesd el a szükséges kezeléseket! Ha nem kezelteted megfelelően az alapbetegséged, valószínűleg újra élednek az öngyilkos gondolataid. Lehetnek gátlásaid, hogy kérj-e segítséged mentális problémáid kezeléséhez, pedig a depresszió, a szerfüggőség vagy más egyéb alapbetegség szakszerű kezelése révén jobb lehet a közérzeted és nagyobb biztonságban tudhatod magad.
  • Hajtsd végre a kezelési programod. Járj el az utógondozásra, az előírásokat pontosan betartva szedd a gyógyszereid, és kövesd mindenben az orvosod vagy a tanácsadód javaslatait.
  • Erősítsd meg a támogatóid körét! Valószínűleg nem könnyű arról beszélni, hogy öngyilkos gondolataid vannak, s a barátaid és a családod talán nem is értik meg egészen, miért érzel így. Mégis tárulkozz ki, hogy biztos lehess: azok, akik törődnek veled, tisztában vannak a helyzeteddel és melletted lesznek, amikor szükségét érzed.
  • Ismerd a saját figyelmeztető előjeleid! Tanuld meg idejében felismerni a veszély előjeleit és eldönteni, milyen lépéseket kell megtenned még idejekorán. Segíthet, ha leírod, mit kell tenned, amikor az öngyilkosság gondolata foglalkoztatni kezd.

Készíthetsz egy írásos megállapodást a mentálhigiénés tanácsadóddal vagy valamelyik hozzátartozóddal. A leírt terv vagy megállapodás segítségével akkor is meg tudod tenni a helyes lépéseket, amikor az ítélőképességed nem épp a legjobb.

Ne feledd, az öngyilkosságra késztető érzések átmenetiek. Ha kilátástalannak érzed a helyzeted vagy úgy véled, nem érdemes tovább élned, gondolj arra, hogy elmúlik ez az érzés.

Tedd meg a szükséges első lépést, és ne cselekedj elhamarkodottan. Azon dolgozz, hogy visszanyerd a jövőképed, és jobb lesz az életed.

Kép: wikipedia

(KamaszPanasz)