öngyilkosság
#Lélek

Az öngyilkos gondolatok leküzdése

2017.04.24.
3 perces olvasási idő

Az öngyilkosság valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott tragikus válasz. Azért tragikusabb mindennél, mert az esetek nagyobb hányadában meg lehetne előzni. Akár te magad fontolgatsz öngyilkosságot, vagy másról tudod ezt, nem árt tisztában lenni az erre utaló figyelmeztető előjelekkel és azzal, miképp juthatunk azonnali segítséghez és szakszerű kezeléshez. Életet menthetsz ezzel: a sajátodat vagy valaki másét.

Az öngyilkosság nem csak az áldozatot érinti

Az öngyilkosság és az öngyilkosság gondolata számos potenciális bonyodalmat rejt magában. A legnyilvánvalóbb és legtragikusabb természetesen a halál. Ugyanakkor az öngyilkosság és az öngyilkossági kísérlet miatt másképp is nagy árat kell fizetni: annak is, aki el akarja dobni magától az életet, és a szeretteinek is.

Lehet, hogy annyira leköt az öngyilkosság gondolata, hogy például a napi teendőidet el sem tudod látni. S bár a legtöbb öngyilkossági kísérletet hirtelen elhatározásból követik el, valamely válságos pillanatban, kudarc esetén komoly, maradandó sérülésekkel és következményekkel járhatnak, mint például valamely szerv elveszítése vagy agyi károsodás.

Azok, akik már maguk mögött tudnak egy kísérletet, az öngyilkosság túlélői, általában búskomor, haragos, depressziós és bűntudatban élő emberek.

Gondoltál rá, hogy segítséget kérsz?

Ha azt fontolgatod, hogy felkeresel egy orvost, aki segít tuljutni a mélyponton, a következő teendőkre érdemes odafigyelned. Először is, tudnod kell, hogy amennyiben az orvosod úgy ítéli meg az állapotod vagy az általad elmondottak alapján, hogy fennáll a veszélye az öngyilkosságnak, akkor sürgősséggel kórházba utalhat. Ettől ne ijedj meg, a te érdekedben kér további segítséget számodra.

Azonban korántsem biztos, hogy rögtön ilyen drasztikus lépésekre számíthatsz. Mivel a házi orvosi rendelések gyakran rövidre szabottak és sok dolog szorul tisztázásra a problémáddal kapcsolatban, jó, ha alaposan felkészülsz a találkozóra. Alább olvashatsz néhány tudnivalót, melyek segíthetnek, hogyan is készülj fel, és mit is várhatsz az orvosodtól.

Mit tehetsz te?

Mielőtt orvoshoz fordulnál:

  • Írd le a személyiségeddel kapcsolatos információkat, köztük bármely nagyobb megrázkódtatást, vagy az életedben bekövetkezett legjelentősebb változásokat. Pl. haláleset, gyász, válás, személyes kudarcok.
  • Készíts egy listát azokról a gyógyszerekről, vitaminokról és étrendkiegészítőkről, amelyeket szedsz.
  • Ha lehet, vidd magaddal valamelyik családtagodat vagy barátodat. Olykor nem könnyű befogadni mindazt az információt, amit egy ilyen rendelés alatt kapsz. A kísérőd figyelmeztethet később, ha valamit kihagysz vagy elfelejtesz.
  • Írd össze, mit szeretnél kérdezni az orvosodtól. Az orvosnál tölthető idő korlátozott, ezért a kérdések előre összeállított listája segíthet, hogy a legtöbbet hozd ki a nála töltött időből. Hogy ne kerülj időzavarba, a legfontosabbakkal kezdve tedd fel a kérdéseid.

Milyen kérdéseket tegyél fel?

  • Szükség van-e valamilyen vizsgálatokra a lehetséges rejtett okok kiderítése érdekében?
  • Szükséged van-e valamiféle azonnali kezelésre? Miből áll ez?
  • El kell-e menned pszichiáterhez? Mennyibe kerül az, és fedezi-e a biztosításod?
  • Van-e bármilyen ismertető vagy egyéb nyomtatott kiadvány, amit magaddal vihetsz? Milyen internetes oldalak felkeresését javasolja?

Az előre megfogalmazott kérdéseken kívül habozás nélkül kérdezz, valahányszor nem értesz valamit a beszélgetésetek közben.

Mit várhatsz el az orvosodtól?

Az orvos valószínűleg számtalan kérdést feltesz majd neked. Ha készségesen válaszolsz, azzal időt takaríthatsz meg, hogy aztán rátérhessetek azokra a dolgokra, amelyekkel bővebben szeretnél foglalkozni. Az orvosod megkérdezheti a következőket:

  • Mikor támadtak először öngyilkos gondolataid?
  • Állandóan foglalkoztatnak ilyen gondolatok vagy csak alkalmanként?
  • Próbáltál-e valaha is öngyilkosságot elkövetni?
  • Tettél-e már valamilyen előkészületeket?
  • Tudsz-e uralkodni az ösztöneiden, amikor mindenre képesnek érzed magad, illetve a legszívesebben öngyilkos lennél vagy kárt tennél magadban?
  • Vannak-e barátaid vagy olyanok a családodban, akikkel megbeszélheted a dolgaid vagy segítséget kérhetsz tőlük?
  • Hogyan tekintesz a jövőre? Reménykedsz-e abban, hogy a dolgok jobbra fordulnak?
  • Iszol-e alkoholt, s ha igen, mennyit és milyen gyakran?
  • Szedsz-e illegális drogokat?
  • Van-e valami, ami esetleg mérsékli öngyilkossági hajlamod?
  • Van-e valami, ami feltehetőleg erősíti az ilyen szándékod?

Amit még most megtehetsz

Ha bejelentkeztél az orvosodhoz, de nem tud azonnal fogadni, gondoskodj a saját biztonságodról. Fordulj segítségért valamelyik családtagodhoz, barátodhoz vagy más valakihez, akiben megbízol. Ha a legcsekélyebb veszélye is fennáll annak, hogy kárt teszel magadban, vagy öngyilkosságot kísérelsz meg, azonnal tárcsázd a lelki segélyszolgálatot! A szám: 116-111

Vizsgálatok és diagnózis

Az orvosod minden bizonnyal megvizsgál fizikálisan. Feltesz majd jó néhány kérdést a mentális és fizikai állapotoddal kapcsolatban, hogy megállapíthassa, mi késztet öngyilkos gondolatokra, és mi lehet a legmegfelelőbb kezelési mód.

Az esetek többségében az öngyilkosság gondolata olyan lappangó mentális zavarokra vezethető vissza, melyek jól kezelhetők. Ilyenek a következők:

Amennyiben az orvosod úgy véli, hogy eddig még nem diagnosztizált mentális zavar következtében foglalkozol az öngyilkosság gondolatával, további kérdésekre kell válaszolnod vagy ki kell töltened egy pszichológiai tesztet. Esetleg fel kell keresned olyan szakembert (pszichiátert), aki mentális betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozik, vagy valamilyen mentálhigiénés tanácsadót.

(KamaszPanasz)