öngyilkosság
#Lélek

Öngyilkosság - Ez az egyetlen kiút?

2010.09.10.
2 perces olvasási idő

Az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapját minden év szeptember 10-én tartják. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a bajban lévő embertársaink segítésére. Ez azért is fontos, mert az öngyilkosság világszerte a vezető halálokok között szerepel. Magyarország - bár átmenetileg javult a helyzet - még mindig az 5. helyen áll az öngyilkosságok gyakoriságának listáján.

Depresszió teszt

Önértékelő kérdőívünk segítségével megállapíthatod, hogy mennyire ingadozott a hangulatod, és az eredmény fényében választ kaphatsz arra is, hogy ez mennyire tekinthető normálisnak, illetve már depressziónak. Kitöltöm a tesztet >

Sokan éreztük már, hogy összecsapnak fejünk fölött a hullámok. Legtöbbünk fejében meg sem fordult az öngyilkosság gondolata. De sajnos vannak olyanok, akik ezt látják egyetlen menekülési útvonalnak. Pedig ez nem menekülés, hanem a lehető legrosszabb „megoldása” a problémáinknak. Ismerkedjünk meg a pszichiátria legproblematikusabb területével. Az öngyilkosság talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonzatú esemény, mely a beteg halálával végződhet. Az öngyilkosság okára rengeteg elmélet született. Sajnos vannak betegségek, melyek hajlamosító tényezővel bírnak, de napjainkban egyre nagyobb hatással bír a stressz, a társadalmi kapcsolatok, és a személyes gondok.

Maga az öngyilkosság a társadalmi kapcsolatok szélső pólusain helyezkedik el. A kutatások – amelyeket olyan emberekkel végeztek, akik túlélték az öngyilkosságot- megmutatja, hogy az emberek tulajdonképpen nem meghalni akarnak, hanem másképp élni. Azonban fontos tudni, hogy az öngyilkosság általában valamilyen más pszichés probléma szövődménye (depresszió, szorongás, skizofrénia). A szorongásos betegségben szenvedőknek több mint harmincszorosa az esélye arra, hogy öngyilkos legyen, mint egy átlagemberé.

Mi az öngyilkosságot kiváltó ok?

Az öngyilkosságot elkövetők 60-70 százaléka depressziós állapotban van, az elkövetés pillanatában. De sajnos előfordul, hogy alkohol vagy drog hatása alatt követik el. A háttérbetegségekre jellemzőek az eszközök. A skizofrén betegek sokszor brutális módon (maguk öncsonkításával) végeznek magukkal. A személyiségzavaros emberek gyakran választják a gyógyszeres öngyilkosságot.

Jellemző, hogy betegségtől függetlenül is, a férfiak sokkal inkább választanak „biztos” módszert, mint a nők. A nők többsége csak afféle figyelemfelkeltő öngyilkossági kísérlettel próbálkozik. Az elkövetett öngyilkossági kísérletek száma is utalhat az öngyilkosság súlyosságára. Vannak olyanok is, akik már 40-50 öngyilkossági kísérleten van túl. Itt azonban már felmerül a kérdés, hogy valóban meg akarja-e magát ölni vagy egyszerűen csak a feszültségelvezetésének ezt az eléggé furcsa változatát választotta.

Teljesen máshogy kell azonban kezelni a kortársaink által elkövetett, fiatalkori öngyilkossági kísérleteket. Ezek hátterében ugyanis a szakítás vagy az útkeresés áll. A legtöbb fiatalkorban elkövetett öngyilkossági kísérlet csak figyelemfelhívás. Az elkövetés módszere ugyan változó, de megfigyelhető, hogyha egy ismert személy követ el bizonyos módszerrel öngyilkosságot, akkor az elkövetkezendő hónapokban sokkal több öngyilkossági kísérlet fog bekövetkezni ugyanazzal a módszerrel.

Cry for help

A „cry for help” nem más, mint burkolt segélykiáltás. Amely az egyén ambivalens érzéseit, belső vívódásait tükrözi. Ha ezeket a jeleket időben felismerjük, megelőzhető a tragédia. A búcsúlevél, levélvázlatok írása, gyógyszerek gyűjtögetése, egyre több halál közeli gondolat, mind-mind jel arra, hogy a személy öngyilkosságot fog elkövetni. Maga az öngyilkosság elég ok arra, hogy pszichiátriai kezelés alá lehessen vonni az illetőt, súlyosabb esetben akár fekvőosztályos kezelésre is.

Akár első, akár a sokadik öngyilkossági kísérletről van szó, soha nem szabad elsiklanunk felette. Figyelnünk kell a betegre, különösképpen akkor, ha a beteg öngyilkosságról való lemondásának szándéka nem volt túl meggyőző. Sajnos, sokan szégyellik öngyilkos kísérletet elkövetett hozzátartozójukat, így gyakran –helytelenül- sürgetik a kórházból hazahozást. Amely nemhogy megoldja a problémát, hanem még súlyosbítja azt. Ezáltal sokkal nagyobb az esély arra, hogy újra megkísérli az öngyilkosságot a páciens.

Az öngyilkos betegek kezelése nagyrészt pszichoterápiából áll, mely kiegészülhet gyógyszeres kezeléssel. Fontos kiemelni, hogy a depresszió jól kezelhető betegség, és az öngyilkosságra utalva itt sokszorosan igaz, hogy az időben felfedezett betegség, és annak kezelése életet menthet.

(KamaszPanasz - Cs.B.)