segítség
#Lélek

Hogyan segíthetsz bajba jutott barátodon?

2013.10.02.
1 perces olvasási idő

Bármikor, bárki életében adódhatnak nehéz helyzetek: egészségügyi problémák, evészavarok, kábítószer függőséggel összefüggő gondok, közeli hozzátartozó halála, esetleg depresszió. Hogyan segíthetsz barátodon, főleg, ha még azt sem tudod pontosan, mi lehet a baj?

Győződj meg arról, hogy valóban bajban van-e!

Mindenekelőtt meg kell győződnöd arról, hogy a barátodnak valóban gondjai vannak. Változás észlelhető a viselkedésében? Mások is észrevették, hogy valami nincs rendben vele, vagy figyelmeztettek a vele kapcsolatos lehetséges problémára? Vagy csupán átmeneti rossz hangulatról van szó?Hogyan segíthetsz bajba jutott barátodon?

Ha tényleg jó okod van feltételezni, hogy gond van, közelíts hozzá őszintén. Az „észrevettem, hogy az utóbbi időben nagyon lehangolt vagy és valahogy megváltoztál” típusú mondat kezdetnek nem rossz, ám megjegyzésedet biztosan tudd valamire alapozni. A kérdés, hogy „szerinted miben változtam?” szinte elkerülhetetlen.

Készülj fel az elutasító reakciókra is! Lehetséges, hogy a barátod nem lesz hajlandó elismerni a változást, védekező állásba helyezkedik, vagy még inkább kétségbeesik, mert hiába próbálta mások előtt leplezni a nehézségeit, az kiderült.

Tudasd vele, hogy mellette állsz a bajban!

Ha a barátod nem szeretne beszélni veled a problémáiról, biztosítsd a továbbiakban is fennálló érdeklődésedről, s arról, hogy ha szüksége van rád, vagy készen áll egy beszélgetésre, bátran keressen. Ne vonj le messzemenő következtetéseket anélkül, hogy tudnád, mi a valós probléma.

Néhány nap vagy hét múlva újra szóba hozhatod a témát. Jelezd, hogy készen állsz a beszélgetésre, s nem létezhet olyan súlyos vagy félelmetes probléma, ami veszélyt jelenthetne kettőtök barátságára. A barátod ugyanis azt érezheti, hogy nehéz helyzete miatt magára maradt. Hangsúlyozd, hogy bármikor, bármiben számíthat rád.

Hallgasd meg türelmesen!

Amennyiben hajlandó beavatni téged a problémába, hallgass figyelmesen, türelmesen. Tisztázzátok a dilemma forrását, s az általa okozott érzéseket. Kérdezd meg, hogy miben lehetsz segítségére! Ne feledd, hogy figyelmes hallgatásod, támogató jelenléted igazából a legtöbb, amivel nehéz helyzetben lévő barátodnak segítő kezet nyújthatsz. Véletlenül se kezdj pletykálni a barátodról, esetleges gondjairól.

A helyzet súlyosbodása előtt próbálj meg minél több információt „kicsikarni”, még mielőtt másokat is bevonsz a helyzet tisztázásába. Ha szükséges, biztasd, hogy kérje szakember segítségét! Fel is ajánlhatod, hogy elkíséred a vizitre.

Ha minden tapintatos kérdezősködés ellenére a barátod elutasítja a probléma tisztázását, ráadásul a helyzete tovább romlik, fordulj segítségért egy megbízható felnőtthöz! Ha fennáll az öngyilkosság vagy mások testi sértésének esélye, ne habozz a 112-es segélyhívószámot tárcsázni, vagy egy felnőttet beavatni a krízishelyzetbe.

(O.K.T.)