edző
#Lélek

Ami egy jó edző-diák kapcsolathoz kell (2. rész)

2010.03.17.
2 perces olvasási idő

Az iskolai vagy az iskolán kívül trénerek akár többek is lehetnek, mint egy sima edző, aki segít neked, hogy kordában tartsd magad. A sporton keresztül ugyanis rengeteg dolgot megtanulhatsz, amit kiválóan alkalmazhatsz a későbbiek során az életedben. Emellett ha jó kapcsolat van közted és az edződ között az még inkább csak segíti azt, hogy a legjobbat hozd ki magadból az adott sportban.

Rájönni, hogy az edző hogyan, miként irányítja, a csapatot még inkább jó kapcsolatot tud kialakítani. A trénerek általában két csoportba sorolhatók be. Vannak, akik csapatukat vagy atlétájukat engedelmességre kényszerítik és vannak, akik a felelősségre támaszkodnak. Lássuk, pontosan mit is jelentenek ezek a típusok.

Engedelmességre kényszerítő edzők

A legtöbbjük tipikusan az a fajta, akik valahogy így gondolkodnak. „Én vagyok az egyetlen, aki itt szabályokat és komoly döntéseket hozhat”. Ez a megközelítés kiválóan működhet egy csapatnál, ha mindenki tudja, hogy az edző elég magabiztos és elég tapasztalattal rendelkezik, hogy helyes döntéseket hozzon. Hogy ne legyenek konfliktusaid és remekül jöjj ki egy ilyen típusú edzővel, egyszerűen csak kövesd a szabályait és ismerd el tekintélyét.

A felelős trénerek

Sokkal nagyobb teret engednek a játékosoknak és az ő véleményüknek. Fontolóra veszi a játékosok véleményeit és tanácsait, például, ha arról van szó, hogy hogyan büntessenek meg egy embert, ha késik az edzésről. Tiszteletet kölcsönösen kell adni és kapni, azonban ő már korántsem olyan rideg, mint az előző típus. (És, ha netán úgy gondolod, hogy valamelyik szabálya nem igazságos, könnyen megmondhatod neki, és valószínűleg, át fogja gondolni, hogy az a szabály valójában jó-e neked/nektek)

Gyakori edző problémák

Sajnos, nem mindenkinek lehetett része felhőtlen kapcsolatban. Sokszor találkozhatunk olyan trénerekkel, akikkel barátaink vagy akár mi sem tudjuk megtalálni a közös nevezőt. Sok olyan esetről hallunk mikor a sportoló nem jön ki az edzőjével, vagy a nem megfelelő időbeosztás, vagy az egyes csapattársak favorizálása miatt. De sokan panaszkodnak arra is, hogy az edzőjük túl főnökösködő és így teljesen kiöli az élvezetet a sportból.

A legtöbb probléma azonban sokszor egyetlen tőről fakad. Ez pedig az, hogy sokszor a tréner a győzelmet tartja mindennél fontosabbnak, nem pedig az egyén és a csapat játékának fejlődését. Amikor túl nagy nyomás nehezedik a játékosokra könnyen rosszul kellemetlenül és alulértékeltnek érezhetik magukat, amely könnyen az edző és a játékos közötti bizalom rovására mehet.

Ha úgy érzed, hogy valamilyen oknál fogva komoly problémáid akadnak az edződdel, vagy egyáltalán nem tetszik a megközelítési módja, próbálj meg beszélni vele. A kapitány feladata ugyanis, hogy segítse a sportolót, ha valamilyen problémája, vagy gondja akad, legyen szó bármiről is. Valószínűleg az edző valamilyen megoldást fog keresni a problémára, ha valójában igazi edző, nem fogja hagyni hogy egy ilyen probléma miatt esetlegesen fel kelljen adnod a sportot!

Mit tudunk csinálni, ha nem boldogulunk?

Ha rosszra fordult a kapcsolatod az edződdel, nem kell megijedni! Van számtalan dolog, aminek segítségével helyreállíthatod az együttműködést. A legjobb, ha nem vonod bele szüleidet olyan apró dolgokba, mint például, hogy mennyi időt kell edzened stb.

A legjobb leülni a kapitánnyal és megbeszélni, hogy mi aggaszt téged. Persze ehhez egy jó időpontot is kell találni. (Nem valószínű, hogy a legmegfelelőbb pillanat az edzés közepén megkeresni ezzel a problémával!)
Amikor vele beszélsz, próbálj meg ne panaszkodni és siránkozni.

Hallgasd meg figyelmesen, hogy mint mond a trénered, és próbáld meg megérteni az ő szemszögét is. Lehetséges, hogy az edződ észre se vette, hogy neked esetleg kevesebb játékidőt adott, vagy kisebb szerepet a csapatban. Az edzők általában nincsenek tudatában, hogy mi zajlik le a te fejedben, hiszen minden egyes csapattagra oda kell figyelnie, ami abszolút nem egyszerű dolog.

Ha egyszer igazán őszintén elmondod neki, hogy mi bánt téged, mindkettőtöknek segíthet jobb kapcsolatot kiépíteni, és később egy szorosabb és jobb kötelékké fűzni. Aztán, ha mégse használ, elgondolkozhatsz rajta, hogy be tudsz-e illeszkedni a csapatba, ha az edző így intézkedik.

Kérj segítséget!

Kivéve az egyszerű kis összezörrenéseket, néhány helyzet azonnali beavatkozást igényel. Ha például az edződ szóban keményen bántalmaz, vagy fennáll, hogy esetlegesen megüt, vagy megsérülsz, azonnal beszélj szüleiddel, ők pedig keressék fel az edzőt, vagy a felettesét. Általában mindig áll valaki az edző fölött, egy bizottság elnök, vagy egy megbízott, akivel tudnak beszélni szüleid, ha nem sikerül az edzővel szót érteni.

Bár, néha nem egyszerű kijönni az edzővel, de mégis egy határozott, kemény ámde mégis igazságos és megértő edző lehet a megfelelő párosítás mind a csapat, mind pedig a játékos számára. A legjobb trénerek pedig segítenek a sportbeli dolgokon kívül az életben is, hogy aztán az egész hátralévő életben a legjobb lehetőségeid és a legkisebb problémáid akadjanak.

(Cs.B.)