depresszió
#Lélek

A hangulatjavító bogyókról

2016.02.17.
2 perces olvasási idő

Az antidepresszánsok és a szorongásoldók használata egyre elterjedtebb. Annyira sietünk, annyira hajszoljuk a boldogságot, hogy egyre többen ezektől a szerektől várják a megkönnyebbülést. Vannak ugyan olyan klinikai esetek, amikor a használatuk elkerülhetetlen, ám sokszor a pszichés támogatás mélyrehatóbban segíthet.

A depresszió elleni bogyókról

Depresszió, pánikzavar, kényszerbetegség esetén a pszichiáter antidepresszánsokat ír fel. Az A hangulatjavító bogyókrólantidepresszáns célja, hogy megváltoztassa az agyban a kémia anyagok egyensúlyát. Természetesen ez mellékhatásokkal is jár, mert a szervezetünk nem egy egyszerű rendszer: minden mindennel kapcsolatban van. Fontos tudni, hogy a depresszióra jellemző a motiválatlanság és az öngyilkossági gondolatok.

A gyógyszerek beállítása orvosi felügyelet mellett szükséges, mert a gyógyszer hatására először megszűnik a motiválatlanság, de megmaradhat az öngyilkossági késztetés. Így a gyógyszer mellékhatása lehet egy öngyilkossági kísérlet is. Később (6-8 hét szedést követően) a hangulatra is pozitívan hat a gyógyszer. Azt is fontos kiemelni, hogy a hangulati javulás nem elegendő. A tudományos bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a kognitív terápiával is kezelt betegek sokkal kisebb eséllyel esnek vissza ebbe a lehangolt állapotba. A szervezet egy idő után megszokja az antidepresszánsokat, így a hatásuk csökken.

A szorongásoldókról

Szorongásoldókat nem csak szorongás esetén írnak fel az orvosok, hanem bármilyen olyan kórkép esetén, ami szorongással is jár, továbbá hangulatzavarok, illetve alkoholmegvonás esetén. Gyakori manapság, hogy alvásproblémákra is szorongásoldókat szedünk. Szorongásoldók esetén is előfordulhat fizikai és szellemi függőség.

Ugyanaz igaz a szorongásoldókra, mint az antidepresszívumokra: a probléma okát nem oldja meg. Így mindenképp javasolt szorongás esetén a különböző stresszkezelő technikák elsajátítása (relaxáció, mindfulness, asszertivitás, problémamegoldó képességek fejlesztése).

A pszichés problémákra nincs instant megoldás

Az antidepresszánsok és szorongásoldók hatnak a tünetekre, de magát a betegséget nem gyógyítják meg. Ez olyan, mint egy fájdalomcsillapító. Ha bevesszük, pár perc múlva már el is múlik a fogfájásunk, de a fog attól még lyukas marad és ha a fájdalomcsillapító hatása elmúlik, a tünet is visszatér.

Ez az a terület, ahol a különböző szemléletmódok a leginkább összeütköznek. Az egyik oldal a test és a lélek egységéről beszél, ahol egyaránt kell mindkettőt figyelembe venni. A másik oldal szerint biológiai lények vagyunk, kémiai és fizikai reakciók sorozatából állunk, így a beavatkozást is ennek alapján javasolják. Szerencsére tudományos kutatások sora igazolja mára azt, hogy nemcsak a különböző gyógyszerek, hanem a pszichoterápia hatására is megváltoznak az agyban az idegi kapcsolatok. Arra intenék mindenkit, hogy ha gyógyszerekre van szüksége vagy azok elhagyására vállalkozik, mindenképp konzultáljon orvosával és pszichológusával egyaránt.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)