speed
#Drog, cigi, alkohol

A speed hatása, veszélyei

2016.04.24.
1 perces olvasási idő

Rengeteget hallunk róla. Talán a legelterjedtebb drogok közé sorolhatjuk. De valójában tudjuk, hogy mit tartalmaz? Mi a hatóanyaga? Melyek a fogyasztásának következményei?

A speed hatóanyaga az orvostudományban is használt metamfetamin. Ez a szer elterjedt a hiperaktív gyerekek kezelésénél, ismert doppingszer sportolók körében.

A speed amfetamin származék, ezért élénkítő hatással bír. A 20. században találták fel, mára már széleskörben elterjedt. A sportolókon és az orvosi felhasználáson kívül használják még az aktív életet élők, az éjszakai műszakosok, vagy éppen azok, akiket egy energiaital vagy egy kávé már nem nagyon dob fel.

Hogy néz ki a speed?

A feketepiacon általában fehér vagy színezett por formájában kapható. Leggyakrabban orron keresztül jut a szervezetbe, de meg lehet enni, el lehet szívni, és vénásan is beadható. Az átlagos adag 5-30 mg, de elsőre már 50 mg is halálos lehet.

speed

A fizikai hozzászokás gyorsan kialakul. Egyre több anyag kell ugyanazon szint eléréséhez. Ismernek napi több ezer mg-ot fogyasztókat is. Hatása sok mindentől függ, de általában 4-8 óráig tart. Emeli az adrenalin és a dopamin szintet, de ugyanakkor gátolja lebomlásukat. Magyarán vérnyomás és pulzusemelő hatása van, ezáltal okozhat szívinfarktust is.

Milyen érzést okoz a speed?

Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet, de annál sokkal tovább tart. Emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, felgyorsul a beszéd, szédülés, verejtékezés, szájszárazság jelentkezik. Feldobottság, éberség, tettrekészség alakulhat ki, de előfordulhat izgatottság, szorongás, levertség, emésztési zavarok, torzult látás, remegés és mellkasi fájdalom is.

A speed étvágycsökkentő hatása miatt régen kedvelt fogyasztószer volt. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja az ébrenlétet. Elmúlásával levertség, fáradtság, rossz közérzet jelentkezik. Több napos használat után a kialvatlanság és a fáradékonyság tünetei (hallucinációk, emlékezetkiesés) jelentkeznek.

Tartós használat során torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység és érzelmi elsivárosodás alakul ki.

Mint minden dopamin rendszeren keresztül ható szer erős pszchiés függőséget hoz létre. A beteg egyszerűen már nem képes a speed nélkül élni. Elvonási tünetek jelentkeznek (pl. levertség, depresszió, farkaséhség, ritkább esetbe szívpanaszok, bélgörcsök).

Gyakori, hogy a speedet fogyasztók nagy része a speed mellé még másfajta drogokat is használ (nyugtató, nyugtató-hatású drogok). Ezért a napjaik általában speedel indulnak és elalvás előtt egy nyugtatóval zárulnak.

Fontos tudni: Mit csináljak, ha...? Drogok és elsősegély

(KamaszPanasz - Cs.B.)