speed
#Drog, cigi, alkohol

Mi az a Hitler-speed?

2011.08.01.
1 perces olvasási idő

A németeknél néhány éve jelen lévő anfetaminszármazék egyre nagyobb gondot okoz. Épp ezért háborút indítottak a kristály-speed, más néven pervitin terjesztői és fogyasztói ellen.

Sokkal erősebb és intenzívebb a hatása, mint a kokainnak, és minimális kémiai ismeretekkel előállítható, alapanyagai - az efedrin és a pseudoefedrin - ugyanis sok vény nélkül kapható megfázás elleni gyógyszerben megtalálhatók - ez a Hitler-speed.

Miért Hitler-speed?

A II. világháborúban a pervitin stimulálószerként szolgált a német pilóták, ejtőernyősök és tankvezetők számára - innen ered a "Hitler-speed" elnevezés.

A "kristály" nem úgy hat, mint más drogok: az anyag bevétele után a test azonnal elkezd adrenalint, noradrenalint és dopamint termelni, így a fogyasztók akár 2-3 napon át aktívak tudnak maradni alvás nélkül, tipikus jellemző a túlzott beszédkényszer.

Hogyan hat?

Kezdetben úgy tűnik, semmi probléma nincs az ember testében, csökken a fájdalom-, éhség- és szomjúságérzés. A túlzott fogyasztás alvási- és keringési zavarokat okoz, gyomorfájást, később agyvérzést és szívinfarktust, s gyorsan elrohasztja a fogakat is, azonkívül a kristály - mivel folyamatos stresszhelyzetben tartja fogyasztóját - pszichésen is ártalmas.

Az Oregon állambeli Multnomah megyei fegyház képeit látva látható, hogy néhány hónapon belül mennyire leépül a szervezet. A drog nevét eredeti kristályos formájáról kapta. Az anyagot jellemzően orrba szippantják, de intravénásan is használják.

(WEBBeteg)