drog
#Drog, cigi, alkohol

Drog, buli, haverok

2009.05.11.
2 perces olvasási idő

A fiatalok egy része nem titkolja, hogy kedélyfokozás céljából már szívott füves cigit, kipróbálta az Ecstasy-tablettát. Ám sokan vannak olyanok is, akik nem szégyellnek nemet mondani a drogokra. Szerintük nincs szükség semmiféle anyagra ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Akár beszélünk róla, akár nem, a kábítószer bűvkörébe majd’ minden fiatal bekerül. De tény, hogy sokan vannak, akik képesek ellenállni a csábításnak. Számtalan oka lehet annak, ha egy fiatal a kábítószerhez nyúl. Legtöbbször önkéntes választás, nem külső ráhatás miatt próbálják ki a drogokat. Ha az azonos baráti körbe tartozó fiatalok egy része használja az anyagot, többnyire a többiek is késztetést éreznek, hogy kipróbálják az érzést.

Egy felmérés szerint már a 16 éves kamaszok jelentős százaléka rendszeresen használ kokaint vagy Ecstasy-t a hétvégi bulik hangulatának feldobásához.

Véletlen vagy lázadás?

  • Sokuk bevallása szerint csupán azért drogoznak, mert barátaik is azt csinálják. Sokan idősebbekkel lógnak, s hogy valós koruknál idősebbnek tűnjenek, s rendszeresen kábítószert fogyasztanak.
  • Előfordul, hogy valaki véletlenül jut kábítószerhez: egy bulin – sokszor a tudta nélkül- belekeverik az italába. S ha mondjuk tetszik neki az érzés, keresi majd a lehetőséget az újabb anyag megszerzésére.
  • Van, aki feszültségét igyekszik csillapítani vagy a bánatát feledtetni általa, de sok olyan fiatalról is beszélhetünk, akik szeretik a veszélyt, vagy lázadnak, s minden eszközt latba vetnek, hogy szembefordulhassanak a környezetükkel.
  • Korunk fiataljai rengeteg olyan dolgot tesznek, amitől még tartózkodniuk kellene. A kamaszok fejében a droghasználat egyenlő a felnőtt léttel, s ez az, amire mindenáron törekszenek.

Maradj tiszta!

A jobb közérzet eléréséhez semmi szükség drogokra. Jóllehet, sokan a kábítószerben keresik feszültségük csillapítóját, s a szórakozást, de még többen vannak azok, akiknek semmi szükségük külső anyagra ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Ők pozitív énképpel rendelkeznek, emberi kapcsolataik, tevékenységeik örömforrást jelentenek számukra.

A családi minta nagyon sokat számít. Azokban a családokban, ahol kimondottan vagy kimondatlanul is megtanulja a gyerek a helyes értékrendet, a pozitív életszemléletet, aligha lesz gond a kábítószerezés.

A drogok súlyos testi - lelki következményekkel járnak. Ha egy fiatal saját maga is szembesül ezekkel, nem valószínű, hogy hasonló sorsot szánna magának, s valóban elgondolkodik azon, érdemes-e az egészségét pillanatnyilag kellemesnek tűnő érzések miatt kockára tenni. A leromló tanulmányi eredmények, az összezavarodottság érzése nemkívánatos tapasztalatok egy kamasz életében. A rossz példa így tölthet be fontos szerepet a megelőzésben.

A drogok semmiféle problémára sem kínálnak megoldást. A megelőzés kulcsa a megfelelő ájékoztatásban rejlik. A konfliktushelyzetek okos kezelése, a családdal töltött tartalmas idő, a beszélgetések a kábítószerfogyasztás visszaszorításának legfőbb eszközei.

(O.K.T.)

Kapcsolódó címkék

drogbuli