drog
#Drog, cigi, alkohol

Őszintén a drogokról

2015.01.26.
1 perces olvasási idő

Mára már sajnos bárki hozzájuthat drogokhoz illegálisan és legálisan is. Legálisan például akkor, amikor egy hiperaktív gyereknek gyógyszert adnak - ez a gyógyszer valójában egy nagyon erős drog.

Amerikában éppen emiatt már az utcára kikerült a gyógyszer, ahol így könnyen eljuttatják ezeket a függőknek. De ezen kívül is számos olyan betegség van, amelyek esetében kemény vagy könnyű drogokat használnak leginkább fájdalomcsillapításra (daganatos betegeknél, depressziósoknál). Persze régebben is jelen voltak ezek a szerek, csak nem ilyen mértékben. Az ópium például nagyon népszerű volt a Távol-Keleten (gondoljunk csak az ópiummal elkábított szolgára a 80 nap alatt a Föld körül című könyvben). Emellett sok törzs Afrikában és Amerikában szertartásaihoz, vallási rítusaihoz (pl. békepipa) is használta a drogokat.

Mi is az a drog?

Drog minden tudatmódosító szer. Ebbe beletartozik az alkohol, a cigaretta, a marihuána, a különböző gyógyszerek (antidepresszánsok), stb. A lényeg, hogy többségük néhány használat után függőséget okoz. Nem tudsz vele leállni, a szervezeted újabb és újabb adagokat kíván. Bekerülnek a vérkeringésedbe és eljutnak az összes szervedhez, sőt még néhány hónappal a használata után is kimutathatóak a véredből és a vizeletedből. Vannak persze pozitív hatású drogok is, ezek a gyógyszerek.

Mi a hatásuk?

Tartós, vagy akár egyetlen használat után is súlyosan károsítják az agyat és más szerveket (a májat, a tüdőt). Hatásuk kétféle lehet: vagy nagyon lelassítanak, vagy nagyon felpörgetnek (ilyenkor a túlzott izgalmi állapot szívinfarktushoz vezethet). Mindenki azt várja tőlük, hogy jobb kedve legyen, pedig ez egyáltalán nem így van.

Lehet, hogy első használatkor jobb kedved lesz tőle (bár sokan rosszul lesznek), de másodjára, harmadjára már biztos nem! Ezen kívül hallucinációt okoznak, ami balesetekhez vezethet, mert nem reálisan látod saját képességeidet és a világot sem. Sőt, drogok hatása alatt nagyobb az esélye a védekezés nélküli szexnek is. Így akár nem kívánt terhességet okozhat, de a HIV vírust is elkaphatod (a drogosoknál egyébként is több HIV pozitív van a közös tűhasználat miatt). Egyszóval nagyon sok romboló, károsító hatásuk van és életeket tehetnek tönkre!

De akkor miért próbálja ki valaki?

Sokszor felteszem magamnak én is ezt a kérdést, és tudom, hogy elcsépelt rá a válasz, de most őszintén: megéri tönkretenni a tested, lelked és mások lelkét egy anyag miatt, ami esetleg egyszer az életben 2 perc boldogságot okoz?

Szerintem nagyon önző ember, aki drogozik! Csak magával foglalkozik, hogy neki meglegyen a napi kis (vagy nagy) adagja, és nem törődik azzal, hogy az édesanyjának vagy a barátainak összetörik a szíve. Na, ezért nem érdemes kipróbálni!

EGYSZER SE!

(Sz.D.L.)