marihuána
#Drog, cigi, alkohol

A kamaszok és a marihuána

2015.03.14.
1 perces olvasási idő

Egy tanulmány megállapította, hogy azok, akik korán elkezdik a dohányzást, nagyobb valószínűséggel próbálják ki a marihuánát.

Ez persze nem túl meglepő azon tinédzserek körében, akik azért szoktak rá korán a dohányzásra, mert szabadidejüket nem otthon, hanem a hasonló gondolkodású barátaikkal töltötték. De most komolyan, megfordult egyáltalán egy kutató fejében is, hogy az a kamasz, aki otthon ül és soha életében nem nyúlt cigihez, nagyobb valószínűséggel fog marihuánához nyúlni? Ez a típusú gondolkodás egyszerűen nevetséges. Természetesen azok a fiatalok kezdenek el nagyobb valószínűséggel füvezni, akik cigiznek.

Akárhogy is, a következő adatok egy 1994-ben elkezdődött finn-amerikai közös tanulmányból származnak. A felmérés eredménye szerint a 17 éves fiatalok közül a lányok 15, a fiúk pedig 12%-a használt már legalább egyszer marihuánát vagy egyéb tiltott szereket.

A dohányosok kalandvágyóbbak

A kutatók arra is fényt derítettek, hogy azok, akik első cigarettájukat 12 éves koruk előtt szívták el, 26-szor nagyobb eséllyel kezdtek el drogokat használni 17 éves korukra, mint azok, akik soha életükben nem dohányoztak.

Elég furcsa azt gondolni, hogy ez az információ bárkire is sokkoló hatással lenne. Elég egyértelműnek tűnik, hogy a korai dohányosok sokkal kalandvágyóbbak, ha olyan dolgok kipróbálására kerül sor, mint a drogok vagy az ivás. Mindenesetre ez a látszólag egyértelmű tény mégsem tekinthető mindenki számára egyértelműnek.

Az elmélet (miszerint a dohány és az alkohol az átjáró a keményebb szerekhez) az utóbbi években elég sok kritikát kapott. Sokan azzal érveltek, hogy bizonyos közös tényezők (problémás viselkedés, genetikai hatások) magyarázhatják mind a dohányzást, mind a droghasználatot. Ez az oka, amiért a tanulmányban alaposabban utána jártak a dolgoknak.

Nos, most, hogy már utánajártak, az igazi kérdés inkább az, hogy mit fognak kezdeni az eredménnyel. A tinédzsereknek tanításra és nevelésre van szükségük, akárcsak a szüleiknek. Nem minden háztartás örömteli és barátságos, éppen ezért gyakran kerülnek a gyerekek rossz társaságba, csak azért, hogy elfogadást vagy kiutat találjanak. A fiatal kamaszok hajlandóak sok mindenbe belemenni, hogy ezáltal elfogadottak legyenek, és ha az őket körülvevő társaság cigizik, hát ők is fognak.

(MMI)