drog
#Drog, cigi, alkohol

A droghasználók árulkodó bőrtünetei

2018.06.17.
1 perces olvasási idő

A kábítószerek fogyasztását általában jellegzetes tünetek kísérik, melyek időben történő felismerése életmentő lehet. A számtalan gyanújel közül ezúttal a bőrtüneteket mutatjuk be.

Hogy milyen módon használják, a szer típusa, az alkalmazás hossza meghatározza a kialakuló bőrtüneteket, melyek igen változatosak lehetnek, de általánosságban elmondható, hogy a rendszeres kábítószerezfogyasztók csaknem mindegyikére jellegzetes a beesett, hamuszürke arc, a sápadt, esetleg sárgás bőrszín, a beesett szemek. Gyakori az erős fogyás, emiatt a bőr petyhüdt, könnyen ráncolható. A pupillák erősen szűkek, esetenként pedig extrémen kitágultak lehetnek.

A klasszikus illegális kábítószereket négy fő csoportra oszthatjuk:

  • A cannabis termékek közé tartozik a marihuána, a hasis, hasisolaj.
  • Izgatószerek, stimulánsok a kokain, crack, amfetaminok.
  • A bódítószerek csoportját képezi az ópium, morfium, heroin, metadon és ezek származékai.
  • Az LSD, meskalin pedig a hallucinogének közé sorolható.

A cannabis termékeket szívással vagy inhalálva, ételbe, italba keverve fogyasztják, míg az opiátokat ópiumpipában, italként, ételen, por, injekció formájában is be lehet juttatni a szervezetbe, a morfium és a heroin főleg injekciózva vehető be. A hallucinogén LSD hordozókon keresztül vihető be, ami lehet papír, cukorka, vászon, tabletta, a meszkalin pedig cigaretta és injekció formában használatos.

magányos drogfüggő

Az intravénásan alkalmazott szerek esetében ismeretlen eredetű, néha szokatlan helyen látható tűszúrások láthatóak. A tűszúrás környékén véraláfutás, de akár a bőr elhalása is kialakulhat. Meglepő lehet, de a narancsbőr (cellulitis) kialakulása nem ritka szövődménye az intravénás kábítószer használatnak.

Az ajak bőre gyakran száraz, berepedezett, felülfertőződve sebek jönnek létre. Az orrfolyás mellett az orrnyálkahártya is száraz lehet, a belélegzéssel bejuttatott drogok orrvérzést is előidézhetnek.

Túladagolás esetén toxikoderma tünetegyüttese alakul ki, ami összefolyó vörös foltok formájában azonosítható a bőrön. Apró kiütések szintén előfordulhatnak, melyekhez körülírt vizesedés (ödéma) társulhat.

A drog a nemi úton terjedő betegségek (STD) gyakoriságát is növeli. A rendszeress kábítószer élvezőket fenyegető legsúlyosabb fertőzések a HIV, a hepatitis- A, -B-, C vírus fertőzése. De átvihető közös fecskendő használatával tuberkulózis, szifilisz, kankó, herpesz fertőzés is. Az intravénás kábítószert használók köre ezen fertőzések szempontjából különösen fenyegetett csoportnak számít, ezért az ebbe a csoportba tartozó személyekkel történő szexuális kapcsolat csak óvszerhasználattal ajánlott.

(Forrás: DRportal)