LSD
#Drog, cigi, alkohol

LSD - Hogyan hat, mik a veszélyei?

2023.07.18.
1 perces olvasási idő

Az LSD talán egyike a köztudatban legjobban megmaradt drogoknak. De vajon tudjuk-e, hogy ez a szer hallucinogén hatású, és hogy eufóriát, vele együtt pedig súlyos szívritmuszavart, depressziót és szorongást is okozhat? És mindez miért? Egy-két óra boldogságért! Szerinted megéri?

Az LSD-t 1938-ban fedezte fel Albert Hofmann. 1943-ban derült ki, hogy hallucinogén hatású. Használata ezután ugrásszerűen megnőtt. Eleinte az orvosok és a pszichiáterek használták, és széles körű pszichológiai és pszichiátriai vizsgálatokat végeztek a szerrel. De hamar elterjedt a költők és a művészek körében is. A szer használatával járó pár órás boldogságérzettel próbáltak szebb és jobb műveket komponálni. De kétségtelen, hogy fénykorát a hippi korszakban élte, aztán egyre inkább háttérbe szorult.

A 60-as években betiltották a használatát a rengeteg öngyilkosság miatt, ekkor megcsappant a használók száma, de napjainkban újra kezd elterjedni. Leggyakrabban bélyeg vagy cukorka formájában találkozhatunk vele. Azonban elég sokszor szennyezik más drogokkal, vagy vegyi anyagokkal, ezért hatása megváltozhat.

Az LSD hatása

Az LSD a szájnyálkahártyán keresztül kerül a véráramba. Hatása másfél-két óra múlva jelentkezik. A „kiruccanás” körülbelül 8 óráig tart. Ezután egy ún. reintegrációs fázis következik, amely során a személy több napon keresztül próbál visszailleszkedni a valóságba. Enyhe befolyásolhatóság még hónapok múlva is jelentkezhet.

Lássuk csak, mit is okoz az LSD. Az LSD-nek állandó aktiváló hatása van. Emeli a vérnyomást, a pulzusszámot, a testhőmérsékletet, a vércukorszintet, de emellett remegést és fejfájást is okozhat. Azonban a „kiruccanás” hatásfoka, élményei és hatásai függnek a körülményektől, az „utazó” lelkiállapotától, és hozzáállásától is.

Szokatlan megvilágosodást, korábbi dolgok, problémák megértését okozhatja és az érzékszervek változását (hallja a színeket, látja a hangokat), hallucinációt tapasztalhatnak használói, de előfordulhat ennek az ellentéte is, amikor ördögök, démonok látása, szorongás, depresszió jelentkezik. Hozzájárulhat a lappangó pszichés betegségek felszínre töréséhez. Ez gyakran vezet öngyilkossághoz.

Az LSD használata után hónapokkal, sőt évekkel később is előfordulhat a flashback: beugranak az akkori ”kiruccanás” élményei. Az LSD használata után 3-4 napig más drogok a használón nem váltanak ki hatást. Utána azonban már igen.

Röviden ez az LSD. Szerinted megéri pár óra boldogság, hogy utána hónapokig, évekig szenvedj? A döntést te hozod meg, de mielőtt döntenél a te agyadban is legyen egy józanul is működő „flashback”, és gondolj vissza erre a cikkre hónapok, évek után is, hogy mivel jár az, ha igent mondasz az LSD-re.

(KamaszPansz - Cs.B.)

Kapcsolódó címkék

droglsd