dmt
#Drog, cigi, alkohol

A DMT használat mértéke

2019.01.12.
1 perces olvasási idő

A DMT nem elfogadott gyógyítási módszer az USA-ban, de kutatásokhoz használhatják.

A DMT a pszichoaktív összetevői és a hallucinogén hatásai miatt tiltott. A használók pozitív hatásként leginkább a lelki béke megtalálását említik. Az új DMT használók túlnyomó többsége már tapasztalta a pszichedelikus drogok hatását. Mint más illegális hallucinogének esetében, a használók az internet segítségével érik el a drogot.

Az utóbbi években egyre többen használtak DMT-t, ez jelzi, hogy a drog egyre népszerűbb. Egy nemzeti droghasználattal kapcsolatos felmérésen kiderült, hogy a DMT-t használók száma 2006-ban még 688 ezer volt, 2012-ben pedig már 1.475.000-re rúgott.

A DMT mellékhatásai

A fő hatása pszichológiai jellegű, intenzív hallucinációval, euforikus élményekkel, megváltozott tér- és időérzékkel. Sok használó mély, komoly változást okozó élményként írja le, amelyben más világokat is látnak, idegen élőlényekkel beszélgetnek.

Összehasonlítva más pszichedelikus drogokkal (LSD, ketamin) a DMT-nek a legalacsonyabb a melléhatási faktora.

Lehetséges mellékhatások…

1. szapora pulzus

2. növekedik a vérnyomás

3. mellkasi fájdalom, szorító érzés

4. agitáció

5. kitágult pupillák

6. gyors szemmozgás

7. szédülés

A szájon át történő bevétel hányást, hasmenést, émelygést okoz.

Az egyéni felhasználótól függően a DMT élmény lehet kimondottan izgalmas vagy túlnyomórészt ijesztő. Olyan erőteljes is lehet, hogy a feldolgozása is komoly problémákat okozhat. A mentális hatásai több napig vagy hétig is tarthatnak.

Egészségügyi rizikói

A DMT szerkezetileg rokona a neurotranszmitter szerotoninnak, egy bizonyos szerotonin szindróma lehet a mellékhatása, amire sok beteg antidepresszánst szed.

A szerotonin szindróma akkor fordul elő, amikor a testben felhalmozódik a mértéktelen szerotonin. Gyakran különböző drogok bevétele okozza.

A túl sok szerotonin olyan tünetekhez vezethet, mint például…

  • agitáció
  • zavarodottság
  • magas vérnyomás
  • koordináció elvesztése
  • fejfájás

Magas dózisban rohamokat, a légzés leállását és kómát is okozhat.

A DMT-nek komoly negatív következményei is lehetnek, pszichológiai rendellenességek, mentális betegségek (pl. skizofrénia). A kutatások szerint a DMT nem okoz függőséget, habár a gyakori használat epekedést idézhet elő.

(KamaszPanasz - R.P., forrás: medicalnewstoday.com)