#Drog, cigi, alkohol

A DMT használat mértéke

2019.01.12.
1 perces olvasási idő

A DMT nem elfogadott gyógyítási módszer az USA-ban, de kutatásokhoz használhatják.

A DMT a pszichoaktív összetevői és a hallucinogén hatásai miatt tiltott. A használók pozitív hatásként leginkább a lelki béke megtalálását említik. Az új DMT használók túlnyomó többsége már tapasztalta a pszichedelikus drogok hatását. Mint más illegális hallucinogének esetében, a használók az internet segítségével érik el a drogot.
Az utóbbi években egyre többen használtak DMT-t, ez jelzi, hogy a drog egyre népszerűbb. Egy nemzeti droghasználattal kapcsolatos felmérésen kiderült, hogy a DMT-t használók száma 2006-ban még 688 ezer volt, 2012-ben pedig már 1.475.000-re rúgott.

A DMT mellékhatásai

A fő hatása pszichológiai jellegű, intenzív hallucinációval, euforikus élményekkel, megváltozott tér- és időérzékkel. Sok használó mély, komoly változást okozó élményként írja le, amelyben más világokat is látnak, idegen élőlényekkel beszélgetnek.
Összehasonlítva más pszichedelikus drogokkal (LSD, ketamin) a DMT-nek a legalacsonyabb a melléhatási faktora.

Lehetséges mellékhatások…

1. szapora pulzus
2. növekedik a vérnyomás
3. mellkasi fájdalom, szorító érzés
4. agitáció
5. kitágult pupillák
6. gyors szemmozgás
7. szédülés
A szájon át történő bevétel hányást, hasmenést, émelygést okoz.
Az egyéni felhasználótól függően a DMT élmény lehet kimondottan izgalmas vagy túlnyomórészt ijesztő. Olyan erőteljes is lehet, hogy a feldolgozása is komoly problémákat okozhat. A mentális hatásai több napig vagy hétig is tarthatnak.

Egészségügyi rizikói

A DMT szerkezetileg rokona a neurotranszmitter szerotoninnak, egy bizonyos szerotonin szindróma lehet a mellékhatása, amire sok beteg antidepresszánst szed.
A szerotonin szindróma akkor fordul elő, amikor a testben felhalmozódik a mértéktelen szerotonin. Gyakran különböző drogok bevétele okozza.
A túl sok szerotonin olyan tünetekhez vezethet, mint például…
agitáció
zavarodottság
magas vérnyomás
koordináció elvesztése
fejfájás
Magas dózisban rohamokat, a légzés leállását és kómát is okozhat.
A DMT-nek komoly negatív következményei is lehetnek, pszichológiai rendellenességek, mentális betegségek (pl. skizofrénia). A kutatások szerint a DMT nem okoz függőséget, habár a gyakori használat epekedést idézhet elő.
(KamaszPanasz - R.P.medicalnewstoday.com)