mák
#Drog, cigi, alkohol

A máktól lehet pozitív a drogteszt?

2019.09.13.
1 perces olvasási idő

A válasz meglepő lehet, de bizony, ha elég sok mákot, mákos rétest vagy más mákos sütit eszel, a vizelet teszt pozitív lehet ópiumszármazékokra. Ide azok a narkotikumok tartoznak, melyeket a mákból vonnak ki: kodein, heroin és morfium.

A mákot sok nyugat-európai országban csak engedéllyel és limitálva lehet termeszteni, ám Magyarországon az ópiummák (csak a gyógyszergyári mákföldeken) és az étkezési mák (magas ópiumtartalma ellenére) is termeszthető. A mák őshazája India és környéke, ahol régóta használják nyugtatóként, fájdalomcsillapításra. Hazánkban ezt a hatást a mákonnyal, azaz mákteával érték el.

Ópium

Az ópium a máknövény tejnedve, amelyet az éretlen mákfejek bemetszésével nyernek. Az ópiumból származik számos gyógyszer, amit ma is alkalmaznak az orvoslásban, mint például a morfium.

Morfium

Az ópiumból nyert morfiumot nyugtatóként és fájdalomcsillapítóként használják, főként rákos megbetegedések és műtétek esetén. A drogfogyasztók gyakran visszaélnek a morfiummal, mivel eufória-érzést okoz, azonban gyorsan függőséghez vezet.mák és drog

Heroin

A heroint a morfium vegyi kezelésével állítják elő. A drogosok vénásan, inhalálással és felszippantva is alkalmazzák, így jutnak az orgazmushoz hasonló örömélményhez, alvás és ébrenlét határához. A heroin azért is veszélyes, mert már az első fogyasztás után függőséget okoz, az elvonási tünetek pedig egyre elviselhetetlenebbek: hányinger, görcsök, reszketés, szorongás, verejtékezés, hasmenés, rángógörcsök, szívdobogás, depresszió, álmatlanság.

Az opiátokra általánosan igaz, hogy rendkívül erős fizikai és pszichés függőséget okoznak. Könnyű túladagolni, amikor is szívműködési és légzési zavarokat okoz. Gyors testi leépülést eredményez, emellett gyakori a gyomor- és bélműködési zavar, valamint a májfunkciók csökkenése. Intravénás használat során fennáll a vérmérgezés, vénagyulladás, vérrögképződés, Hepatitis-B,-C, és az AIDS veszélye.

Természetesen nehéz megmondani, mennyi mákos süti után lesz pozitív a drogteszt. Mindenesetre, ha úgy döntesz, híres sportoló leszel, fontos versenyek előtt kerüld a mákos rétes fogyasztását!

(KamaszPanasz)