drog
#Drog, cigi, alkohol

A köhögéscsillapító mint drog? Veszélyes játék!

2019.10.30.
1 perces olvasási idő

A dextrometorfán egy köhögéscsillapítók hatású összetevő, ami számos vény nélkül kapható megfázás elleni szerben és köhögéscsillapítóban megtalálható. Mint a PCP és a ketamin, a dextrometorfán is egy disszociatív érzéstelenítő, ami azt jelenti, hogy a DXM hatása akár hallucinációkat is okozhat.

Hogy néz ki?

A köhögéscsillapító szirup és a megfázás elleni tabletták vény nélkül kaphatók. A dextrometorfánt por formájában is árulhatják, gyakran az interneten is megrendelhető.

Hogyan használják?

Egyszerűen lenyelik a köhögéscsillapításra szolgáló szert, és az előírt dózisnál jóval többet visznek be a szervezetükbe. Sok esetben indokolatlanul szedik, csillapítandó tünetek megjelenése nélkül.

Mik a rövidtávú hatásai?

A dextrometorfán fogyasztásának hatásai a bevett mennyiségtől függően nagymértékben változnak. A gyakori DXM hatások közé tartozhat az zavartság, a szédülés, a kettős látás vagy más jellegű látászavarok, a visszatérő nyelvbotlások, a mozgáskoordináció romlása, a hasi fájdalom, hányinger és hányás, a szapora szívverés, az álmosság, az ujjak, lábujjak zsibbadása. A DXM fogyasztók, különféle „szinteket” különböztetnek meg: a színek összekeveredésének enyhe fajtájától, a hang- és látáshallucinációkon át a „testen kívüli”, disszociatív, élményekig, és a motoros funkciók elvesztéséig.

Mik a hosszútávú hatások?

A köhögéscsillapítók (beleértve a dextrometforán hatóanyagot tartalmazókat is) más összetevőket is tartalmazhatnak, mint például acetaminofént, ami nagyon veszélyes lehet, nagy mennyiségben fogyasztva májkárosodást okozhat.

A DXM-et sok esetben más drogokkal vagy alkohollal együtt használják, ami növelheti a veszélyes fizikális hatásokat.

Nagyon fontos, hogy a gyógyszer nem játék! Még akkor sem veszélytelen egyik készítmény sem, ha hozzá lehet jutni orvosi recept nélkül, ezért soha ne próbálj többet fogyasztani belőle, mint amennyit az aktuális állapotod megkövetel, illetve amennyit az orvos előírt!

(KamaszPanasz - Sz. D. L., checkyourself.com)