fürdősó
#Drog, cigi, alkohol

Miért veszélyes a fürdősó nevű dizájnerdrog?

2017.12.30.
1 perces olvasási idő

A fürdősó nevű dizájnerdrog sok más típusú kábítószer mellett nagyon elterjedt a fiatalok körében. Mik lehetnek a szer veszélyei? Azonnal kiderül.

Csak a tisztázás érdekében: ez a fürdősó nem azonos azzal, amit esetleg a fürdővízbe teszel. Cikkünkből válaszokat kaphatsz a legáltalánosabb kérdésekre, illetve tanácsot arra, hogyan tudod megvédeni magad ettől a szertől.

fürdősóMi az a fürdősó?

A feltételezések szerint a legtöbb fürdősó MDPV-t, azaz metiléndioxi-pirovaleront tartalmaz. A probléma csak tovább fokozódik azzal, hogy a pirovaleron származékokat illegálisan állítják elő. Így sajnos pontosan senki nem ismeri ezeknek az összetételét, csak a tünetekből lehet következtetni rájuk.

Miért hívják fürdősónak?

Az elnevezés igencsak megtévesztő. Fürdősóként árulják, szerepel rajtuk az emberi fogyasztásra alkalmatlan jelzés.

Milyen hatása van?

Nyugtalanság, paranoia, hallucinációk, mellkasi fájdalom. A szer megemeli a pulzusod, magasabb lesz a vérnyomásod. A szer mindenkire másképpen hat, így egyéb, teljesen extrém és egyedi mellékhatások is jelentkezhetnek.

A klinikai tünetei hasonlóak a mefedronéhoz: agitáció, pszichózis és stimuláns effektek. Az aggodalomra elég komoly az ok, hiszen ezek a tünetek súlyosan izgatott viselkedést eredményeznek, nagyon hasonlóak egy amfetamin-túladagoláshoz.

Az MDPV az egyike azon drogoknak, amelyek még több nappal később is komoly hatásokat gyakorolnak a páciensre, így nagyon sok öngyilkossági kísérlet születik a használók körében.

Függőséget okozhat?

Nem tudjuk, hogy valójában okoznak-e függőséget. Szerencsére még nem volt hosszú távú tapasztalatunk ezzel a droggal. A legnagyobb probléma az akut mérgezés.

Az illegális kémikusok egyre kreatívabbak, újabb és újabb dolgokat találnak ki a laboratóriumaikban, amelyeket sajnos szinte lehetetlen felszámolni.

(Kamaszpanasz - Cs.B. - webmd.com)