kéjgáz
#Drog, cigi, alkohol

A kéjgáz egészségügyi kockázatai

2015.09.16.
2 perces olvasási idő

Tisztelt szakértő! A bulikon gyakran látok olyan fiatalokat, akik a lufiból szívnak valamiféle gázt. Úgy hallottam, hogy ez a dinitrogén-oxid, más néven kéjgáz, amit arra használnak, hogy feldobják vele a hangulatukat. Azon tűnődtem, hogy ki kéne próbálni, de aggályaim vannak...

Vajon a lufiból szívva kevésbé káros, mint a palackból direkt? Tényleg biztonságos amellett, hogy jó hangulata lesz tőle az embernek? Mert olyat is hallottam, hogy aki ezt szívja, agykárosodást fog szenvedni. Milyen egészségügyi hatásai, veszélyei vannak a kéjgáz belégzésének? Használható-e egyáltalán partidrogként?”

Kedves Levélíró!

A dinitrogén-oxid már nagyon régóta használatos az egészségügyben, mint érzéstelenítő megoldás, kisebb műtéti beavatkozásoknál. A másik felhasználási területe a tejszínhabos flakonokban hajtógázként, valamint habpatronokban is ez van szén-dioxid helyett. Szintelen, édeskés szagú gáz, ami belélegezve eufórikus hatást, álomszerű, lebegő érzetet, valamint tompa, fájdalom nélküli állapotot generál. Leginkább a fogászati beavatkozások során használják, mivel csökkenti a szorongást, feszültséget és a fájdalomérzetet is blokkolja.kéjgáz

Amikor orvos használja érzéstelenítésre a dinitrogén-oxidot, azt folyamatos figyelem és kontroll mellett teszi. Azonban, ha valaki csak úgy, a saját maga szórakozására használja, bármiféle felügyelet nélkül, annak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Bárki bármit is állítson, a dinitrogén-oxid beszívása nem veszélytelen szórakozás. A gáz viszonylag gyorsan eltompítja a motoros reflexeket, vagyis, ha álló helyzetben voltál, akkor könnyen megütheted magad az összeesés miatt.

A legveszélyesebb az, ha valaki közvetlenül a palackról akarja letüdőzni a gázt, ugyanis a gyári palackban nagy nyomáson, folyékony állapotban tárolják. Ez pedig egyből három komoly problémát is jelent egyben: a nagy sebességgel, kontrollálatlanul kiáramló gáz megrepesztheti a tüdő és a légutak szöveteit, bevérzést, sőt tüdőembóliát okozhat, ami halálos.

A másik dolog, hogy amikor az anyag átmegy a folyékony halmazállapotból gázneművé, akkor nagymértékben lehűl, annyira, hogy fagyási sérüléseket okozhat a tüdőben és a légutakban, ráadásul az érzéstelenítő hatás miatt a szerencsétlenül járt személy észre se veszi a bajt, mielőtt túl késő lenne.

Harmadrészt pedig bármilyen más gáz kerül a tüdőbe a levegőn kívül, az rövid időn belül fulladással, eszméletvesztéssel jár, akár halállal is végződhet. Ez utóbbi akkor is megtörténhet, ha a palack egy csövön keresztül maszkkal van összekötve, ugyanis ha a maszkba nem jut oxigén, akkor szintén fulladás következhet be.

Ezen kívül a gáz álmosít, rosszullétet valamint migrénszerű fejfájást okozhat. Azonban mindezek mellett a hosszú távú káros hatásokról sem szabad megfeledkezni: az agykárosodás, motoros reflexek sérülése, bénulás (akár maradandóan), valamint az általános hiedelemmel ellentétben képes függőséget kialakítani. A levegőn kívül bármilyen más gáz belélegzése károsíthatja az agysejteket, mivel képes kiszorítani az oxigént a gázcsere során. Látható tehát, hogy akár életveszélyes is lehet ez az elsőre „ártalmatlannak” tűnő szórakozás.

Először tényleg kellemes, lebegő és fájdalommentes érzés tölti el a használót, ám ez pár perc múlva alábbhagy, és jönnek a kellemetlen mellékhatások: rosszullét, álmosság, koordinációs problémák, zavarodottság, étvágytalanság. Ha valaki egymás után többször lélegzi be a gázt, akkor az okozott hatások akár órákig is eltarthatnak. Amennyiben túlzásba viszi az illető, akkor könnyen eszméletvesztés lehet a vége, ez esetben azonnal orvost kell hívni!

(KamaszPanasz)