agykárosodás
#Betegségek

Agykárosodás - Mindig visszafordíthatatlan?

2010.11.19.
1 perces olvasási idő

Az agyi károsodás nagyon ijesztően hangzik. Agyunk nagyon sokféle sérülésre érzékeny lehet.

Az agy károsodását bármi okozhatja, fertőzéstől kezdve az autóbalesetig. Maga a károsodás fogalma alapvetően az agysejtek pusztulását jelenti. Sok ember számára már az agyi károsodás puszta gondolata egy véglegesen vegetáló állapotú ember képét hívja elő, vagy legalábbis állandó fizikai vagy mentális rokkantságot.

A kép ennél árnyaltabb. Sok fajtája van az agyi károsodásnak, és az, hogy hogyan befolyásol ez valakit, nagyban függ attól, hogy hol van pontosan, és hogy mennyire súlyos. Egy enyhe agyi sérülés (például agyrázkódás esetén) ütés hatására az agy elmozdul, a koponyacsonthoz ütődik, nagyobb erejű ütés esetén a koponyaűri erek szakadását, vérzést okozva. Az agy a kisebb sérülésekből rendkívül könnyen felépül, és az emberek nagy többsége, aki enyhe agyi sérülést szenved, nem válik véglegesen rokkanttá.

Ha súlyos az agyi sérülés

Egy súlyosabb agyi sérülés az agy kiterjedtebb károsodását jelenti. Néha sebészi beavatkozást igényel, hogy eltávolítsák a felhalmozódott vért, vagy enyhítsék a nyomást. Majdnem minden beteg számára, aki túlél egy súlyos agyi sérülést, állandó, és visszafordíthatatlan a károsodás.

Mi a helyzet a köztes állapottal? Előfordulhat, hogy az agyi károsodást elszenvedett embernek maradandó rokkantsággal kell tovább élnie, de részben felépül a sérülésből. Ha a neuronok (idegsejtek) sérültek, vagy elpusztultak, akkor nem termelődnek újra, de a szinapszisok, vagyis az idegsejtek közötti kapcsolatok igen. Tehát az agy folyamatosan új „utakat” épít a neuronok között. Az agy egyes területeinek eredetileg nincs közvetlen funkciója, és ezáltal átvehetnek újakat, lehetővé téve ezzel a páciens számára, hogy újratanuljon dolgokat. A stroke-on átesettek például így tudják terápia segítségével a beszéd- és más képességeiket visszanyerni.

Amikor valakinél agyi károsodást diagnosztizálnak, az orvosok nem mindig tudják megjövendölni, hogy teljesen felépül-e majd a beteg. A betegek sokszor meglepik orvosaikat, és felülmúlják az elvárásokat. A lényeg tehát: nem minden agyi sérülés végleges.

(Sz. D. L - howstuffworks.com)