ájul
#Betegségek

Ájulás: mi okozhatja?

2015.05.19.
1 perces olvasási idő

Az ájulás gyakori a tinik körében. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben ez nem valami súlyos betegség jele.

Az ájulás azért követekzik be, mert az idegi- és keringési rendszerben való változások miatt átmenetileg csökken az agyba jutó vér mennyisége. Amikor kevesebb vér kerül az agyba, az ember elveszti az eszméletét és elesik.

Okok, amiért elájulhatsz

Íme, néhány oka annak, amiért a tinik elájulnak.

Fizikai okok

Az ájulást számos probléma okozhatjaHa túl meleg van, vagy ha egy zsúfolt, rossz szellőzésű szobában vagy, akkor könnyen elájulhatsz. Az emberek túl sok mozgás után is elájulhatnak, főleg ha meleg van, és nem isznak eleget. További előidézői lehetnek a dehidratáció, a kimerültség, vagy az éhség. Néhányan azután is elájulhatnak, ha túl sokáig állnak, vagy ha túl gyorsan állnak fel, hosszú ülés, vagy fekvés után.

Érzelmi stressz

Idetartozik a félelem, a fájdalom, az idegesség, vagy a sokkhatás. Ezektől a vérnyomás hirtelen leeshet. Ezért ájulnak el azok az emberek, akik iszonyodnak valamitől, például a vér látványától.

Hiperventilláció

Aki hiperventillál, nagyon gyorsan veszi a levegőt. Ettől a vér szén-dioxid (CO2) tartalma leesik, ami ájuláshoz vezet. Ilyet az tapasztalhat, akit nagy sokkhatás ért, vagy ideges.

Drogok használata

Néhány illegális drog — pl: kokain vagy metamfetamin — ájulást idézhet elő (de akár szívinfarktust is). A droghasználat problémákat okozhat az egyén szívműködésében. Éppen ezért fontos elkerülni őket.

Alacsony vércukorszint

Az agynak szüksége van bizonyos mennyiségű cukorra a vérből, hogy a testet ébren tartsa. Azok, akik cukorbetegek, és inzulint szednek, vagy más gyógyszert, elájulhatnak az alacsony vércukorszinttől. Azok is elájulhatnak, akik extrém diétákat végeznek, és éheztetik magukat.

Vérszegénység

A vérszegényeknek kevesebb vörösvértestük van, mint az átlagos embereknek, ezért kevesebb oxigén jut az agyukba, ezért is hajlamosabbak az ájulásra.

Terhesség

A terhesség alatt nagyon sok változás történik a nők keringési rendszerében, amitől elájulhatnak. Például megnő a folyadékigényük, így könnyebben dehidratálódnak. És ahogy a magzat nő, úgy blokkolja részben a nagyobb vérszállító ereket is, így kevesebb vér jut az agyba.

Étkezési rendellenességek

Az anorexiások vagy bulémiások sok dolog miatt elájulhatnak, pl.: dehidratáció, alacsony vércukorszint, és az éhezés által okozott változások a keringési rendszerben.

Szívproblémák

Az abnormális szívverés és egyéb szívproblémák ájulást idézhetnek elő. Ha sokszor ájulsz el edzés közben, menj el az orvosodhoz, és mondd el neki a problémádat.

(KamaszPanasz - Gy. Z., Kidshealth)