vérszegénység
#Betegségek

Mi a vérszegénység?

2023.10.03.
3 perces olvasási idő

Nagyon sok tini küzd a fáradtsággal. Az iskolai követelmények és az órák utáni tevékenységek mellett ezt meg lehet érteni. De néhány esetben a kimerültség oka az anémia.

Hogy megértsük, mi is az a vérszegénység, először a légzéssel kell kezdenünk. A levegő, amit belélegzünk, nem áll meg a tüdőnkben. Ez az üzemanyag, amelyre szüksége van az agyunknak, a szöveteinknek, szerveinknek és a vörösvérsejtekkel a véráram útján kerül oda.

Ahhoz, hogy elég vörösvértest jöjjön létre, a testnek szüksége van a vasra. A vasat étellel juttathatjuk be a szervezetünkbe. Az anémia azt jelenti, hogy valakinek az átlagosnál kevesebb a vörösvérsejtje.

Ennek három fő oka lehet:

  • Eltűnnek a vörösvérsejtek
  • A szervezet lassabban termeli a vörösvérsejteket, mint kellene
  • A test tönkreteszi a vörösvérsejteket

Ezek alapján az anémiát különböző kategóriába soroljuk.

Vérveszteség

A vörösvérsejtek a csontvelőben termelődnek. Amikor valaki egy kevés vért veszít, mint például ha megvágja magát, a csontvelő képes helyettesíteni a vesztett vért, anélkül, hogy az illető vérszegénnyé válna.

De ha a vérveszteség rövid idő lefolyása alatt nagymértékű (mint egy súlyos baleset után), a csontvelő képtelen időben újratermelni a vörösvérsejteket.

A kismértékű vérveszteség hosszú idő alatt szintén okozhat anémiát. Gyakran történik ilyen azokkal a lányokkal, akiknek nehéz menstruációs ciklusaik vannak. (Ezért fontos a vas pótlása az étkezésen keresztül.)

Vashiányos vérszegénység

Ez akkor lép fel, ha az étrended nem tartalmaz elég vasat. A vashiány – amikor a tested vaskészlete nem elégséges – az első lépés az anémia felé. Ha nincs „utántöltve”, a vértestek termelése lelassul. Azt nevezzük anémiának, amikor a vértestek mennyisége és a vörösvérsejt termelése a normális alá csökken. A vérszegény ember gyakran tűnik sápadtnak és kimerültnek.

A vörösvérsejt termeléséhez szükségünk van B12-vitaminra és folsavra, tehát fontos, hogy ezeket a tápanyagokat a megfelelő mennyiségben vigyük be a szervezetbe. Az is okozhat anémiát, ha a csontvelő nem működik megfelelően egy fertőzés, egy krónikus betegség vagy kemoterápia miatt.

Hemolitikus anémia

Ebben az esetben a vörösvérsejtek élettartama alacsony. Amikor a vörösvérsejtek túl hamar elhalnak, a csontvelő nem tudja a megfelelő mennyiségben utántermelni azokat. Ennek több oka is lehet, például olyan rendellenesség, mint a sarlósejtes anémia. Más esetekben az immunrendszer teszi tönkre a vörösvérsejteket.

Miért vérszegény sok tini?

Mivel a fiatalok rakétasebességgel nőnek, könnyen kialakulhat a vashiányos anémia. A fejlődő szervezetnek szüksége van minden tápanyagra, beleértve a vasat is.

A pubertás után, a lányok inkább ki vannak téve ennek a veszélynek, mint a fiúk. Ez azért van, mert a lányoknak több vasra van szüksége, hogy kompenzálni tudják a menstruáció alatt elvesztett vért. A tinik fogyókúrás étrendjében pedig talán még kevesebb a vas, mint amit egyébként bevinnének a szervezetükbe.

A vegetáriánusok sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint azok, akik fogyasztanak húst. A vöröshús rendkívül sok vasat tartalmaz. Habár a gabonában, zöldségekben és gyümölcsökben is van vas, de sokkal kevesebb, és nem is szívódik fel olyan könnyen, mint ha húsból nyerjük. Emellett a terhesség is okozhat vérszegénységet.

Az anémia tünetei

Az anémia tünetei könnyen elkerülhetik a figyelmet, hiszen lassan bontakoznak ki. A sápadtság lehet az egyik jel, mert kevesebb vörösvérsejt jut a véredénybe.

A szív gyorsabban dobog, mert azon munkálkodik, hogy ugyanannyi vért és oxigént juttasson a szervezetbe, szóval a pulzus szaporább lehet az átlagosnál.

Az anémia előrehaladtával, a beteg fáradtnak érezheti magát, és fulladozhat is, főleg ha lépcsőzik, vagy az edzőteremben van. A fejfájás is jellemző tünet. A vashiány, ami a vashiányos vérszegénység előtt alakul ki, könnyen akadályozhatja a tanulásban, koncentrálásban.

Az anémia nem fertőző, szóval elkapni semmiképp sem lehet!

Mit tesznek az orvosok?

Ha elmész az orvosodhoz, mert azt gondolod, hogy vérszegény vagy, valószínűleg fizikai vizsgálatra kell számítanod. Az orvos feltérképezi a kortörténeted, a múltbéli betegségeid és családodban előfordult betegségeket.

Talán az is érdekelheti, hogyan táplálkozol. A lányoktól még a menstruációs ciklusról is kérdezhet, például, hogy milyen erős, mikor volt az első, milyen gyakran menstruálsz és mennyi ideig.

Az anémia kezelése azon múlik, hogy mi a kiváltó oka. Ha a vashiány miatt alakult ki, akkor vaspótlót ír fel, amit rendszeresen be kell venned. Ellenőrizni fogja a vérképedet, ha már szedted egy bizonyos ideig. Ha javult is az állapotod, még egy jó ideig szedned kell a vasat, hogy a szervezeted képes legyen újjáépíteni a vas-készletét.

Szükséges vasbevitel

Néhány ember rosszul érzi magát, ha üres gyomorra veszi be a vaspótlót. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, szóval igyál egy pohár narancslevet, amikor beveszed a pirulát.

A felszívódást más módszerekkel is elősegítheted. Ne igyál teát evés közben. A teában lévő tannin csökkenti a szervezet vasfelszívó-képességét. A tej szintén akadályozhatja a felszívódást, tehát nem szabad tejet inni vasban gazdag ételekhez.

Hogy biztosítsd a szükséges vasbevitelt, legyen kiegyensúlyozott az étrended. Kezdj vasban gazdag reggelivel, mint például gabona vagy kenyér. A sovány hús, a mazsola, a tojás, a diófélék, a szárított bab, a paradicsomszósz is jó forrásai a vasnak.

Ha valami más okozza az anémiát, előfordulhat, hogy egy specialistához (hematológushoz) kell menned, aki kidolgozza neked a megfelelő kezelést.

A jó hír az, hogy az anémia a legtöbb esetben könnyen kezelhető. Pár hét, és visszanyerheted az energiádat!

(KamaszPansz - R.P., Kidshealth)