ájul
#Betegségek

Hogyan előzheted meg az ájulást?

2014.08.11.
1 perces olvasási idő

Ájulás előtt előfordulhatnak látászavarok, felgyorsult szívverés, izzadás, émelygés, hányás. Hogyan lehet megelőzni az ájulást?

Mit tehetsz, hogy megelőzd az ájulást?

Ha úgy érzed, hogy hamarosan el fogod veszíteni az eszméleted, akkor tedd a következőket!

Feküdj le, ha teheted!

Ezzel megakadályozhatod az ájulást, mivel ebben a pozícióban könnyebben jut vér az agyadba. Csak ügyelj, hogy lassan állj fel, amikor már jobban érzed magad, és csak pár perc üldögélés után állj ismét fel.

Ülj le, és hajtsd a fejed a térdeid közé!

Bár ez is segíti a vérkeringést, de kevésbé hatékony, mint ha lefeküdnél. Ha jobban érzed magad, ülj egy kicsit egyenesen, és csak utána állj fel.

Igyál egy kis vizet!

Igyál elegendő folyadékot, főleg ha sokat mozogsz, vagy túl meleg környezetben vagy. Sportolás előtt és közben is igyál eleget!

Keringjen a véred!

Ha sokáig kell állnod vagy ülnöd, mozgasd egy kicsit a lábaidat, hogy felélénkítsd a vérkeringésedet. Lehetőleg kerüld a zsúfolt meleg helyiségeket.

Mit tegyél?

Ha csak egyszer ájultál el, és az oka is egyértelmű (pl.túl meleg környezet), akkor nem kell aggódnod. De ha valamilyen gyógyszert szedsz, vagy valamilyen betegséged van, nem árt felkeresned az orvosodat. Azt is tudasd vele, ha megsérültél (pl.erősen beverted a fejed, amikor elájultál).

Ha viszont nem először ájultál el, mellkasi fájdalmaid is vannak, vagy remegsz, ok nélkül túl gyorsan ver a szíved, kihagy a lélegzeted, vagy ha sportolás közben ájultál el, akkor feltétlenül beszélj az orvosoddal. A gyakori ájulás szívproblémák jele is lehet.

Mit tesznek az orvosok?

A legtöbb tini esetében az ájulás nem áll összefüggésben egyéb egészségügyi problémával. Az orvosod azért néhány rutin vizsgálatot biztosan el fog végezni, hogy meggyőződjön róla, nincs semmilyen komoly probléma az ájulások hátterében. Ha az eredmények arra utalnak, hogy valamilyen más betegség okozta az ájulást, akkor az további kezeléseket von maga után.

Hogyan segíts azon, aki elájult?

Ha valaki elájul melletted, próbáld meg vízszintes pozícióba helyezni. Ám ha arra gyanakszol, hogy megsérülhetett, akkor inkább ne mozgasd, azzal csak rontanál a helyzetén. Inkább szabadítsd meg a szűk ruháktól, hogy a vére szabadon keringhessen. Ha feljebb emeled a lábait, akkor azzal is segítheted a vérkeringését. Miután magához tért, lassan ültesd fel, és várjatok még egy kicsit. Ha túl gyorsan állna fel, könnyen újabb ájulás lehet a vége.

Ha nehezen lélegzik, vagy pár percen belül nem tér magához, hívd a mentőket (104), vagy az általános segélyhívót (112).

(Gy. Z. - kidshealth)