alvás
#Betegségek

Új betegség: SMS-ezés alvás közben

2011.12.04.
1 perces olvasási idő

Az orvosok szerint egyre több ember fizeti meg az árát az állandó kommunikációs készenlétnek, azaz az örökös telefonhasználatnak és -figyelésnek egy újfajta rendellenességgel, melyet „alvó SMS-ezés” néven emlegetnek.

„Két-három órát forgolódom, mielőtt el tudnék aludni.” – mondja a 16 éves Elizabeth Hammonds. Mire Elizabeth végre elalszik, váratlan dolog történik. Vannak, akik rosszakat álmodnak, alvajárnak vagy esetleg alva esznek, de Hammonds, aki mindenhová magával viszi a mobilját, alva küld SMS-eket!

Ráadásul észre sem veszi, hogy üzeneteket küld, csak másnap reggel, a barátainak köszönhetően, akik sok SMS-t kapnak éjjel, ám nem értik a tartalmát. Édesanyja teljesen döbbent. „Azt mesélte nekem, hogy azt az üzenetet küldte valakinek: Zárd be az ajtót. Bár hihetetlennek tűnt, a bizonyíték ott volt a telefonon. Az ismerőse megmutatta, hogy hajnal 3-kor ezt az üzenetet kapta.”alvás sms

Álmában szavakat, véletlenszerűen alkotott leveleket küld barátainak. Az alvásszakértők egyre több olyan esettel találkoznak, mely során alvás közbeni SMS-ezésről hallanak. A szakértők szerint ez nem meglepő. „Minden 5 gyerekből 4 a telefonja mellett alszik, és kizárólag minden tizedik kapcsolja ki a telefonját.”

Szerinte a függőség alvás közben is jelen van, így akkor is a telefonjukat keresik a „betegek”, amíg alszanak. A jó alvás érdekében a doktorok azt ajánlják, hogy a telefont máshol hagyjuk, hogy még véletlenül se kerülhessen a kezünk közé. A lehető legmesszebb érdemes lerakni, lehetőleg még csak nem is a hálószobában. Emellett érdemes hamarabb az ágyba menni, hogy a telefon utáni vágynak legyen ideje csillapodni.

Az alvás közben SMS-ezők egyfajta olyan köztes állapotba kerülnek, ahol nincsenek teljesen ébren, ám még mindig szükségét érzi annak, hogy az SMS-eiket ellenőrizzék, azokra válaszoljanak.

Kérdés, hogy nekünk, a telefonnal felnőtt generáció tagjainak van-e esélyünk arra, hogy feladjuk az elérhetőségünk tényét? Nem nagyon, de akarattal minden lehetséges.

A jelenség annyira új, hogy még nem igazán végeztek kutatást vele kapcsolatban, ám valószínű, hogy extrém esetek is felléphetnek. Egy különben konzervatív értékrendeket valló fiatal beteg például arról számolt be, hogy alvás közben szextingelt, azaz kompromittáló fotókat küldött magáról, amíg aludt.

Mivel egyre többen válnak telefonfüggővé, az alvás közbeni SMS-ezés is egyre gyakoribbá válhat az orvosok véleménye szerint. Így érdemes nekünk is a megelőzésre koncentrálnunk, a már fent említett módszerekkel.

(Gy. A., msnbc.com)