leptospirózis
#Betegségek

Leptospirózis: Patkányok és rókák terjesztik

2012.11.09.
1 perces olvasási idő

A leptospirózis egy fertőzés, melyet a spirochéta nevű baktérium okoz. A baktérium a szennyezett vízben és talajban található és kisebb horzsoláson, vágáson, de a szájon, a szemeken és az orron keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ezután a véráramba jut és szétterjed a testben.

Hazánkban ez a fajta fertőzés nem túl gyakori, csupán néhányan betegszenek meg évente. A trópusi éghajlaton, valamint a fejlődő országokban sokkal inkább jellemző, így a turisták fokozott veszélynek vannak kitéve.

A leptospirózis fertőzés okai és kockázati tényezői

A leptospirózis hordozói állatok - mint a róka vagy a patkány - és a baktérium a vizeletükkel választódik ki, így szennyeződik a víz és a talaj. Mindazok tehát, akiknek kapcsolatuk van a földdel vagy vízzel (úszók, mezőgazdasági munkások), a fertőzés veszélyének vannak kitéve.

A leptospirózis tünetei – Honnan ismerjük fel a fertőzést?

Patkányok is terjesztik a leptospirozist

A legtöbb embernél influenzaszerű tünetek jelentkeznek:

  • Láz
  • Fejfájás
  • Izomfájdalmak
  • Kiütések
  • Duzzadt, gyulladt szem és a szemhéj

Nem ritka az sem, hogy kezdetben semmilyen tünetet nem tapasztal a beteg, a fertőzést követően 7-12 nap is lehet a lappangási idő.

A betegségnek alapvetően két fázisa van. Először is a kezdeti tünetek jelentkeznek, a baktérium a szövetekbe jut. Ezt nyugalmi állapot követi, majd második fázisként visszatérhetnek a szimptómák, mint a láz, a sárgaság, a hasi fájdalom, a hasmenés és a kiütések.

A Weil-kór - a leptospirózis súlyosabb formája - halálos is lehet. Tízből egy betegnél ez alakul ki, mely belső vérzéssel, májkárosodással, sárgasággal és vesekárosodással járhat.

A leptospirózis kezelése és a gyógyulás folyamata

A leptospirózis az esetek közel 90 százalékában enyhe lefolyású, szövődményektől mentes. A maradék 10 százalékban halálos is lehet, különösen az immunhiányosak és az idősebbek körében.

Az antibiotikus kezelés már a kezdeti szakaszban megakadályozhatja a betegség súlyosbodását. A gyógyító eljárást követő 2-6 héten belül teljesen felépül a beteg, de sajnos minden évben akadnak néhányan, akik nem élik túl a fertőzést.

(KamaszPanasz - P.N. fordító; forrás, lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)

Kapcsolódó cikkek