spangli
#Drog, cigi, alkohol

Okok, amiért jobb leállni a spanglival

2013.08.04.
1 perces olvasási idő

Az amerikai nemzeti drogszövetség szerint a marihuána a leggyakrabban használt illegális drog. A legfőbb összetevője a THC vagy tetrahidro-kannabiol, ami az állapotváltozást, vagy a repülést okozza. Ez egy kémiai anyag, ami a tüdőn keresztül a vérkeringésbe jutva befolyásolja az agy és más szervek működését.

A sejtes változások az agyban következnek be, mialatt a füvet szívod. A THC az agy azon részeit roncsolja, amik a gondolkodásért, koncentrációért, és a memóriáért felelősek, ezzel nyomós okot szolgáltatva, hogy abbahagyd a szívását. Emellett a cannabis befolyásolja az örömérzetet, vonzóvá téve magát azok számára, akik hajlamosak a függőségre.

A drog használata után a nehezebb felfogás, nehézség a problémamegoldásban, és a rossz együttműködőkészség napokig vagy hetekig eltarthat, amíg a szer teljesen ki nem ürül a szervezetből.

Hosszútávon

Idővel az agyra gyakorolt hosszú távú hatások összegződnek, és a marihuanát fogyasztók, azokkal együtt, akik keményebb drogokat (heroint, kokaint) használnak, kockáztatják, hogy agyi károsodást szenvednek. A füvezés megvonása helyrehozza a stresszközpontot az agyban, ami szabályozza az agy dopaminhasználatát, vagy az örömérzetet. A marihuána hosszú távú fogyasztása függőséget eredményezhet.

A drogfüggőség hátrányosan befolyásolja a fogyasztó életének minden területét, beleértve a szociális életét, a munkáját, a kapcsolatait, a hobbijait.

Pszichológiai hatások

A depresszióra, az idegességre, és az öngyilkosságra való hajlam nagyobb a füvezők körében. A kutatók nem tudják pontosan, hogy a marihuána-használat kiváltó ok, vagy csak valószínűsítő tényező. Azok, akik genetikailag hajlamosak az erőszakos cselekedetekre, vagy pszichológiai problémákra, nagyobb eséllyel tapasztalnak mentális összeomlást marihuána fogyasztása esetén. A marihuána fogyasztása szintén kapcsolódhat a rejtélyes eredetű skizofrénia kialakulásához.

Légzőrendszer

A füvezés súlyosan károsítja a tüdőt és a légzőrendszert. Adatok szerint 50-70%-kal több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a dohánytermékek. Mégis, a tüdőrák kialakulásával ezidáig nem fedeztek fel közvetlen kapcsolatot. De a marihuánát fogyasztók hasonló tüneteket tapasztalhatnak, mint a cigarettát szívók, beleértve az állandó köhögést, a nyelőcsőgyulladást, és más légzőszervi megbetegedéseket.

Szív

Amikor a marihuánát belélegezzük a szívverés sebessége 100%-ra növekszik. Ez az állapot 4 órával a drog elszívása utánig is tarthat. A füvezőknél éppen ezért magas a szívinfarktus kockázata. Az idősebb fogyasztóknak már gyengülő szívizommal, szintén nagyobb esélyük van a szívkatasztrófára, a fű állandó használata miatt.

(Sz.L.)