cannabis
#Drog, cigi, alkohol

A cannabis károsíthatja a DNS szerkezetét

2011.06.27.
1 perces olvasási idő

Kutatók bebizonyították, hogy a cannabis (kender) károsíthatja az emberi DNS-t, s akár daganat kialakulásához vezethet. A tudósok a kutatás során egy új technológia segítségével olyan borjak DNS-ét vizsgálták, amelyek vadkenderből sodrott cigarettafüstnek voltak kitéve.

Az eredmények azt mutatták, hogy a cannabis károsította az állatok DNS-ét.

A cannabis pozitív és negatív hatásait már évtizedek óta vitatják. A kendert a világ minden táján szívják az emberek annak relaxáló hatása miatt, Kínában és Indiában pedig a tradicionális orvostudomány részeként, gyógyításra használják.A cannabis használatának évszázados múltja van, számos ősi kultúra eleme volt.

  • A vadkender – másik nevén marihuána – növény részeit rendszerint a szórakozás kedvéért szívják az emberek, bár annak használata számos országban illegális.
  • Számos tanulmány született már a dohány mérgező hatásáról. Köztudott, hogy a dohány 4000 vegyi anyagot tartalmaz, melyek közül 60 rákkeltő. A cannabist ellenben még nem tanulmányozták olyan sokszor és olyan részletesen.
  • A kender kevésbé gyúlékony, mint a dohány, gyakran használják együtt a két növényt.
  • A cannabis 400 vegyületből tevődik össze, de mivel kevésbé gyúlékony anyag, ezért 50 %-kal több rákkeltő policiklikus aromás szénhidrogént (PAH) tartalmaz, mint a dohány.
  • Jól ismert tény, hogy a dohány mérgező anyagai tüdőrákhoz, vagy más daganatos betegségekhez vezethetnek, és károsítják a DNS-t.
  • A vadkender DNS romboló hatásának komoly következményei lehetnek az emberi egészségre nézve. Aggodalomra adhat okot az is, hogy a marihuanát szívók sokkal mélyebben szívják be a füstöt, mint a dohányt szívók, ami még jobban mérgezi a légzőrendszert.
  • Napi 3-4 adag marihuána olyan mértékben képes károsítani a nyálka membránját, mint napi 20 vagy több cigaretta elszívása – állítják a kutatók.

Az eredmények tehát bizonyítják a cannabis füstjének DNS károsító hatását, ami maga után vonja azt a megállapítást, hogy a marihuána fogyasztása meglehetősen káros lehet az emberi egészségre, akár még daganatos betegségeket is okozhat.

A tanulmány eredményei szükségessé teszik a vadkenderből készült kábítószerek fogyasztásának szigorú szabályozását.

(B.M.)