marihuána
#Drog, cigi, alkohol

Füvezik a barátom, hogyan állítsam le?

2019.04.27.
1 perces olvasási idő

Üdv! Nekem a páromról lenne szó. 1,5 éve vagyunk már együtt. Eddig még a régi barátaival személyesen soha sem találkoztam. Ez amiatt van, hogy én nem is szeretnék, mert teljesen elítélem őket.

A barátom sokat szokott velük lenni, amit én alig bírok eltűrni. Emiatt nagyon sokat veszekszünk, és nem egyszer okozott ez a helyzet már szakítást nálunk. A gond a következő: a barátai nagyon elzüllöttek (18 körüliek, a párom 20 múlt). Régebben talán csak havonta, de szereztek füvescigit, amivel persze az én barátomat is kínálják. A barátom nem tud nekem hazudni és felesleges is neki, mindig kiderül.

Ez a gond mostanában súlyosabb lett. Hetente 3-4 alkalommal is felmennek a barátomhoz, és mindig visznek füves cigit. A barátomék otthonában csinálják ezeket vagy épp a faházban az udvaron. Nagyon aggódom a párom miatt! Sokszor megígérte már, hogy többet nem csinálja, de hiába, mert mindig folytatja. Féltem és utálom a haverjait, mert csak tönkreteszik. füves cigi

Többször mondtam már neki,hogy ha tovább folytatja beszélni fogok az anyukájával, de mintha nem is érdekelné. Egy hete nagyon elegem lett, mert tudtam, hogy megint a haverjaival van, ezért beszéltem a bátyjával. Elmondtam neki, nagyon csodálkozott, hogy a tesója ilyet csinál. Megkérdeztem a véleményét, hogy vajon mit szólna az anyukájuk, ha beszélnék vele erről.

Ő azt mondta, tuti eltiltaná a haverjaitól és valahol talán ez is a célom. Nekem komoly terveim vannak a barátommal, összeköltözést tervezünk jövőre, és nem szeretném, ha valami baja lenne. Ön mit gondol? Beszéljek az anyukájával?

Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, a barátoddal kellene erről tudnod beszélni. Mondd el neki, hogy mi a problémád, milyen érzéseid vannak azzal kapcsolatban, hogy füvezik a haverjaival, tudd meg, ő mit gondol erről, miért érzi úgy, hogy szüksége van rá. Beszéljetek arról is, hogy tudnátok-e esetleg valamilyen kompromisszumot kötni, úgy hogy számodra is megnyugtatóbb legyen a helyzet és ő is be tudja tartani, amit ígér.

Lehet, hogy érdemes lenne lassan megismerkedned a haverjaival, hiszen ha ennyire fontos szerepet töltenek be a barátod életében, akkor ők is hozzá tartoznak, nem hagyhatod őket figyelmen kívül. Vedd figyelembe azt is, hogy a barátod 20 éves, lényegében felnőtt ember, aki képes önálló döntéseket hozni. Az, hogy anyukájának elmondod, mi a helyzet, nem hiszem, hogy változtatna bármin is, legfeljebb kialakulna köztük is egy nagyobb feszültség. Ebben a korban nem lehet eltiltani már az embert a haverjaitól, ha ő azt nem akarja.

Ebben a helyzetben mindenképpen a barátod döntésére, szándékára lenne szükség ahhoz, hogy változzon és szerintem ezt inkább úgy tudod elérni, ha közeledsz hozzá és eléred, hogy a saját jövője és a közös jövőtök érdekében változzon meg.

Minden jót!

(Pyreschitz Anna, pszichológus)