marihuána
#Drog, cigi, alkohol

Okozhat remegést a marihuána?

2010.04.25.
1 perces olvasási idő

Körülbelül egy éve nagy ritkán, legfeljebb kéthetente egyszer, elszívok egy marihuánás cigit. A legutóbbi két alkalommal, miközben szívtam, rángani kezdett a lábam, amin nem tudtam uralkodni. Nem fájt úgy, mintha görcs állt volna a lábamba, de kellemetlen és zavaró volt. Lehet, hogy csak az idegesség okozta (akkor gyújtottam rá először a többiek előtt, és kicsit izgultam, hogy a szobatársaim esetleg megorrolnak rám)? Netán a drog mellékhatása volt ez?

Kedves Kérdező!

Valóban zavaró, amikor a testünk valami olyasmit csinál, amit látszólag nem tudunk kontrollálni. Esetedben nehéz eldönteni, hogy vajon a marihuána vagy a szobatársaid várható rosszallása váltotta-e ki az izomrángást, mivel mind a marihuánának, mind az idegességnek egyaránt lehetnek ilyen mellékhatásai.

Az ilyen remegések ugyanúgy a marihuánafogyasztás rovására írható fizikai reakciók közé sorolhatók, akárcsak az émelygés, a fejfájás vagy a megnövekedett étvágy. A fűről köztudott, hogy a görcsrohamokra hajlamosak estében csökkenti a rohamok ingerküszöbét, vagyis az ilyesmire fogékonyaknál nagyobb valószínűséggel vált ki rohamokat.

A rángás és a végtagok remegése ugyancsak általános mellékhatása lehet az idegességnek és pániknak, melyet ahogy mondtad, amiatt éreztél, hogy túl sokan voltak veled a szobádban. Ha csak most először éreztél ilyen rángást, miközben már közel egy éve füvezel olykor-olykor, nem lehetséges, hogy a szobatársaid jelenléte miatti izgatottság és a marihuána által kiváltott izgalmi állapot együtt sült el visszafelé?

Jobb, ha mellőzöd a füves cigi "élvezetét", hiszen számos egészségkárosító hatása ismert. Ha ezután mégis rángások fognának el, próbáld meg egy percig összeszedni a gondolataid, miközben lassan, mélyeket lélegzel, így többlet oxigénhez jutsz, és nyugalmi állapotban ellazíthatod az izmaid és a szellemed.

A tudatmódosító szerek használatának káros hatásairól számtalan cikket találhatsz az oldalunkon. Reméljük, sikerül meggyőzniük téged arról, hogy testednek és lelkednek csak ártasz, ha droghoz nyúlsz.

(KamaszPanasz)