marihuána
#Drog, cigi, alkohol

Marihuána és depresszió

2019.10.04.
1 perces olvasási idő

Egyes kutatók összefüggést véltek felfedezni a rendszeres marihuána-fogyasztás és a depresszió között. Azonban még mindig nem egyértelmű, hogy a marihuána okozza-e a depressziót, vagy pedig gyakrabban kerül a marihuána a depresszióra hajlamos emberek kezébe.

A depresszióra való hajlam lehet genetikai eredetű, illetve a környezeti tényezők is jelentős szerepet játszhatnak kialakulásában - azaz ez is okot adhat marihuána fogyasztására. Viszont mindez fordítva is igaz lehet, hiszen lehet, hogy a rendszeres fogyasztók csak a marihuána miatt lesznek depressziósok. A lényeg az, hogy a marihuána rendszeres fogyasztását általában depresszió is kíséri, de sajnos nincs elég bizonyíték arra, hogy ki lehessen jelenteni a tényt, hogy a marihuána depressziót okoz.

Nem azonos a hatás a kisebb és a nagyobb adagban

A marihuána erős antidepresszív szer - kis mértékben. Azonban, ha nagy dózisban kapja az alany, csak ront a tüneteken. Egy kutatás eredményei szerint a marihuána hatóanyaga, a THC növeli a szerotonin szintet kis adagban, hasonlóan az antidepresszánsokhoz. Fontos tudni azonban, hogy nagy dózis esetén a hatás megfordul, tovább fokozza a depressziót és egyéb pszichológiai betegségeket.

A vizsgálat során laboratóriumi patkányokba fecskendeztek szintetikus kannabinoid WIN55 „212-2” –t, majd Forced Swim tesztet hajtottak végre rajtuk, ami a depressziót mérte az állatoknál. A kutatók azt figyelték meg, hogy kapcsolat van a kannabinoidok és a fokozott aktivitás, azaz szerotonint termelő idegsejtek között, melynek antidepresszív hatása van. Azonban miután növelték a kannabinoid adagokat, egy meghatározott ponton már egyáltalán nem volt hasznos.

A kutatásokról így nyilatkozott Dr. Gabriella Gobbi: „A kettős hatás egyszerű: alacsony dózisban a marihuána növeli a szerotonint, de magasabb dózis esetén a hatás megfordul, egyenesen pusztító lesz. Depresszióban szenvedő embereknél nagyon magas kockázattal jár a fogyasztása." – mondta Gobbi.

(KamaszPanasz - Gy. A.)