marihuána
#Drog, cigi, alkohol

Marihuánás memóriazavar ellen ösztrogén?

2009.10.28.
1 perces olvasási idő

A petefészek és az ösztrogén hormon megvédheti a nőket a marihuána aktív összetevője által okozott tanulási és memória zavaroktól – vetődött fel a feltételezés egy patkányokon elvégzett kísérlet során.

A védelem azonban nem volt tapasztalható abban az esetben, amikor a nőstény patkányok az emberi kamaszkorral egyenértékű korukban kaptak marihuánát.

A tanulmány során a kutatók megállapították, hogy a serdülőkor és a kamaszkor során történő marihuánázás akár az élet hátralévő részére is következményekkel járhat.

A kísérletet azonban csak nőstény patkányokon végezték el. A felnőtt patkányokon végzett vizsgálatok eredményei szerint az ösztrogén és a petefészek valamilyen módon ellentétes irányban befolyásolta a THC hatását. A THC (tetrahydrocannabinol) a marihuána fő alkotóeleme.

Mi a valóság?Veszélyes marihuana

A legutóbbi kísérletek során a kutatók hat nőstény patkány petefészkét távolították el, s adtak nekik, és a petefészekkel rendelkező patkányoknak THC-t, az emberi kamaszkorral egyenértékű korukban.

Betanították a patkányokat arra, hogy csak akkor kapnak jutalomfalatkákat, ha előtte szekvenciális feladatokat végeznek el.

Mikor a patkányok elérték a felnőttkort, újra THC adtak nekik, s aztán elvégezték rajtuk a tanulási tesztet.

Az összehasonlítás kedvéért egy másik, szintén 12 patkányból álló – melyek közül hatnak ugyancsak eltávolították a petefészkét – csoporton is elvégezték ugyanazt a tanulási és memória tesztet, azzal a különbséggel, hogy a második csoport tagjai nem kaptak THC-t süldő korukban.

A süldőkorban THC-t kapott patkányok sokkal gyengébb eredményeket értek el a tesztek során, mint azok a patkányok, akik csak a felnőttkorban kaptak THC-t, függetlenül attól, hogy volt-e petefészkük, vagy sem.

(B.M.)