cannabis
#Drog, cigi, alkohol

Hosszú távon pszichózist okozhat a füves cigi

2010.03.01.
1 perces olvasási idő

Minél hosszabb ideig fogyaszt valaki cannabist, azaz marihuánát, annál nagyobb valószínűséggel jelentkezik nála hallucináció, érzéki csalódás vagy pszichózis - közölték ausztrál kutatók.

A tanulmány szerint azoknál, akik 15 éves koruk előtt használtak először marihuánát, kétszer nagyobb valószínűséggel fejlődött ki pszichózis - például skizofrénia -, mint azoknál, akik soha nem drogoztak.

John McGrath, a Queenslandi Egyetem kutatójának vezetésével egy olyan felmérés adatait elemezték, amelyben 3801, 1981 és 1984 között született fiatal adatait vizsgálták. A kutatás eredménye szerint minél régebb óta használt valaki cannabist, annál gyakoribbak voltak a pszichózisisos tünetek.

A megkérdezettek 17,7 százaléka három vagy kevesebb éve használ cannabist. 16,2 százaléka négy-öt éve, 14,3 százaléka pedig hat vagy több éve. A drogokat sosem használó 1272 résztvevő közül csak 26 (2%), míg a hat évnél régebben marihuánát használó 322 fiatalból 12 (3.7%) volt pszichózissal diagnosztizálva.

65 válaszadónál diagnosztizáltak úgynevezett nem-affektív pszichózist ( például skizofréniát), és 233 tapasztalt legalább egy esetben hallucinációt. "Azok, akik korai életszakaszban tapasztaltak hallucinációt, nagyobb valószínűséggel fogyasztottak gyakrabban és hosszabb ideig cannabist" - mondta McGrath. Ugyanakkor hozzátette, hogy a pszichózis és a cannabis használat közti összefüggés összetett.

Azok, akik hajlamosabbak a pszichózisra, és elszigetelt pszichotikus tüneteik voltak, nagyobb valószínűséggel kezdtek cannabist használni, ami aztán tovább növelte náluk a pszichotikus zavarok kialakulásának kockázatát.

Már korábban is voltak kutatások a cannabis használat és a pszichózis kapcsolatáról, s a jelenlegi tanulmány megerősíti azok eredményét, s ez volt az első, mely testvérpárokat is vizsgált, hogy figyelembe vehessék a genetikai és környezeti tényezők hatásait is.

A tanulmány az Archives of General Psychiatry című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

(KamaszPanasz; Forrás:AFP)