cannabis
#Drog, cigi, alkohol

Cannabis - Miért alakul ki függőség?

2023.02.06.
2 perces olvasási idő

A Cannabis egyike a legismertebb drogoknak, több mint 60 féle gyógyhatású anyagot tartalmaz, a legális drogok mellett gyakran használják pszichoaktív szerként. Rendszeres fogyasztása során komoly függőség alakulhat ki.

A Cannabis Sativa (más néven hasznos kender) 2-3 méter magasra is megnövő fogazott levelű növény. Szinte mindenki felismeri, hiszen a leggyakoribb ábrázolási módja a drogoknak. Szabad ég alatt is megterem, de sok helyen – többek között hazánkban is – tiltják termesztését. A dílerek ezért sokszor melegházban termesztik.

Több mint 60 féle gyógyhatású szert tartalmaz, ezért „minden bajra gyógyír” – ként ismerték. 1937-ben betiltották, addig, mint idegnyugtató szer, forgalomban volt. Ma is vita folyik arról, hogy használható e gyógyászati céllal, de Amerika egyes államaiban felírják kísérleti jelleggel, rákos betegek fájdalomcsillapítására, vagy a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésére.

A Cannabis a legális drogok mögött (cigi, alkohol) a leggyakrabban használt tudatmódosító szer. A kendernek elsősorban virágait, leveleit szárítják majd ezt „hasznosítják”, de a kender levelein lévő gyantás anyagból készítik a hasist is, amellyel préselt lapok formájában találkozhatunk.

Leggyakrabban dohánnyal keverve szívják el. Pipába, cigibe, bongóba is tölthetik. De sokszor belekeverik sütikbe, és sütve ételben is fogyasszák. Belélegzéskor a hatás szinte rögtön jelentkezik és 2-3 órán át tart, ennek eléréshez 2-3 slukk is elég. Ételben fogyasztva hatása bizonytalanabb, de 4-6 óráig is eltarthat.

Miért alakul ki a függőség?

A függőségért felelős anyag a kenderben a THC. A központi idegrendszert támadja, meg itt alakítja ki a függőséget. A növények termesztésnél törekednek minél nagyobb THC-tartalmú növényeket kifejleszteni, van ahol már 15-20 százalékos THC tartalmat értek el.

Fogyasztás során felgyorsul a pulzusszám, a szemek erei megduzzadnak, a szemek véreressé vállnak. Gyakori a száj és orrszárazság, ritkábban hasmenés rosszullét, nagyobb mennyiségnél koordinációs zavarok, remegés is előfordulhat.

Fogyasztóik boldogságérzetről beszélnek. Sokkal nyitottabbak lesznek, megváltozik az érzékelésük (főleg az ízérzékelés), az idő és tér érzékelésük. Gyakoriak a hirtelen hangulatváltások, bár megnyílnak, de általában passzívak maradnak.

Melyek a tipikus következményei?

Természetesen itt is előfordulhatnak „rossz utazások” amikor a szer fogyasztása után szorongás, depresszió pszichotikus állapot alakulhat ki. Ennek pontos oka nem tisztázott. De tény, hogy aki fiatalkorában marihuánát használt, sokkal nagyobb eséllyel alakul ki pszichotikus állapot. Nem ritkák a paranoid megnyilvánulások és a rosszullétek sem.

A cannabis rendszeres fogyasztása függőséget alakít ki. A Cannabis fogyasztók fele függő lesz. A megvonásos tünetek azonban viszonylag enyhék. Évekig tartó fogyasztása során azonban megnő a pszichés zavarok kialakulásának a kockázata.

Ismert feltevés, hogy a Cannabis az első lépcsőfok a keményebb drogok felé. Azonban ez tőled függ, hogy tovább lépsz e vagy sem. De tény, hogy ahol Cannabist szívhatsz, könnyebben hozzájuthatsz a keményebb drogokhoz is. Minden rajtad áll!

(KamaszPanasz - Cs.B.)