drog
#Drog, cigi, alkohol

Mi történik, ha drogozol?

2016.11.26.
1 perces olvasási idő

A kábítószer sok tininek okoz gondot, hiszen kipróbálják és rászoknak. Talán nem sejtik, de cselekedetükkel a szüleiket és más hozzátartozóikat is hatalmas akadályok elé állítják, nemcsak saját magukat.

Kábítószer hatása alatt a beteg euforikus hangulatba, extázisba esik, melyet egyre többször érezni akar, amely révén, már semmi másra ne tud gondolni, csak erre a „gondtalan” állapotra. A drogosok aztán egy idő után depresszióba esnek, illetve szoronganak, ha nem kapják meg a napi adagjukat.drog

A kábítószert használók esetében fennáll a szív- és érrendszeri problémák kockázata, illetve a görcsök kialakulásának esélye. Továbbá mellkasi fájdalommal, légzési nehézségekkel és egyéb mellékhatásokkal számolhatnak. A drog nyújtotta kezdeti öröm rendszeres használat mellett paranoid téveszmék kialakulásához vezethet.

Ha a dopamin hatása elmúlik, csak depresszió és szorongás érzése alá kerül a beteg, melyet azzal szeretne megszüntetni, hogy még egy adag drogot vesz be. Ez egy ördögi kör. Nagyon nehéz belőle kiszabadulni.

Arról nem is beszélve, hogy a drog nagyon drága, tehát pénzügyi problémát is von maga után. Ha nincs pénz a drogra, a beteg a lopástól sem riad vissza.

Ehhez jön a testi és a szellemi leépülés is. Aki drogozik, az nem tud teljesíteni a mindennapokban, nem ura önmagának, fizikailag teljesen leépül. A drog megtámadhatja az ember összes szervét, amely komoly, életveszélyes betegségek kialakulásához vezethet.

A kábítószerfüggők számára rengeteg terápiás központ áll a rendelkezésre, hogy megszabadulhassanak a drog rabságától és újra teljes értékű életet élhessenek. Csoportos és egyéni terápiával a páciens megtanulhatja, hogy hogyan uralkodjon a drog felett. Gyógyszeres kezeléssel a kezdeti elvonási tüneteket lehet csökkenteni.

(M. T., teensandhealth.blogspot.com)