varázsgomba
#Drog, cigi, alkohol

A varázsgomba hatásai

2013.06.21.
2 perces olvasási idő

Kedves KamaszPanasz! Azon gondolkodom, hogy kipróbálom a psilocybin-gombákat. Milyen hatásai lehetnek az agysejtekre és az egész testemre? Mit lehet még tudni róluk? Azt hallottam, hogy a varázsgomba nem olyan veszélyes, mint az LSD, sőt a gomba egyáltalán nem ártalmas. A psilocybin-gomba esetleg tartalmazhat LSD-t is?

Kedves Levélíró!

A psilocybin gombák hallucinogének, és szárított gomba vagy por formában fogyasztják őket. A hallucinogén szó azt jelenti, hogy a használó egy másfajta tudatállapotba kerül, vagyis „betép”. Kisebb mennyiségtől a használó ellazult állapotba kerül, a vizuális érzékelése eltorzul.

Például az emberek azt érzik, mintha kilépnének a testükből, és kívülről szemlélnék önmagukat, különböző csillogó szín és fényfoltokat és sávokat, vagy különböző képeket látnak. Nagyobb dózistól fizikai tünetek is jelentkeznek, mint a szórakozottság, az ízlelőbimbók és az egész száj érzéketlensége, hidegrázás, izzadás, hányinger és idegesség. A varázsgomba az időérzékelést is befolyásolja, a percekből órák lesznek.

A „betépés” általában hányingerrel, idegességgel és egy enyhe vérnyomás-emelkedéssel, szívverés-gyorsulással, valamint szapora légzéssel kezdődik. Azonban, ha a használónál idegességet és félelmet is okoz a gomba, a testi reakciókat nehezebben lehet elviselni.

Ezért is fontos, hogy hol és mikor próbálja ki valaki a varázsgombát. Ne próbáld ki se a varázsgombát, se más drogokat! Ha mindenféleképpen ki akarsz próbálni egy drogot, akkor azt biztonságos környezetben tedd, olyan emberrel, akiben megbízol, aki nem fogyasztott alkoholt és nem használt semmilyen drogot.

A psilocybin gombák nem feltétlenül járnak veszélyes fizikai tünetekkel, sem testi vagy lelki függőséggel. Bár a különböző felhasználók tapasztalatai széles tartományban változnak, számos faktor befolyásolja az egyéni reakciókat. A személy elvárásai, fizikai és mentális egészsége, előzetes tapasztalatai drogokkal, a hangulata, az elfogyasztott drog mennyisége és a környezet, a körülmények mind-mind befolyásolják a hatást.

Az előzetes mentális problémák mellett, mint amilyen például a depresszió, nem várt hatásai is lehetnek a gomba-fogyasztásnak, de más drogok fogyasztásának is, mint pl. a marihuána. A hallucinációk kiszámíthatatlanok, körük az érdekesektől, a kellemeseken át egészen a félelmetesekig terjed. Az intenzív képek fizikailag és érzelmileg is megterhelőek lehetnek, és az emlékük hosszú ideig megmaradhat. A visszaemlékezések, bevillanások általánosak a gyakori használók körében.

A Psilocybin-gombák sokaságát nehéz beazonosítani, akár vadon termett formájában, akár szárított formájában. Ha másik gombát használunk, komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Vannak hasonlóan kinézetű gombák, amelyek szintén hallucinációt okoznak, de sokkal veszélyesebbek. Ha véletlenül mérgező gombát fogyasztunk, az halálos kimenetelű is lehet!

A varázsgomba fogyasztásának veszélyei
A hatása minden embernél más, nem lehet tudni, hogy kiből mit hoz ki. A mentális betegségben szenvedő emberek (diagnosztizált vagy nem) tüneteit súlyosbítja a varázsgomba használata. A varázsgomba veszélyeiről>>

A Psilocybin-gombák és az LSD által kiváltott hatások hasonlóak. Bár az LSD hatása tovább tart. A drogok, amiket LSD-nek hívnak, gyakran tartalmaznak egyéb kémiai anyagokat is. Ilyen a sztrichnin, ami a legerősebb mérgek egyike, illetve a PCP (más néven angyalpor). A PCP is egy hallucinogén, de sokkal veszélyesebb, mint az LSD vagy a Psilocybin-gomba.

Azt is kérdezted, hogy a Psilocybin gombákban lehet-e LSD. Az LSD-t leggyakrabban kétféle formában használják. Vagy folyékony formában papírra abszorbeálják (LSD-bélyeg), vagy tabletta formájában veszik be. Lehetséges, hogy a gombákat az LSD folyékony formájába áztatják, vagy összekeverik a gomba és az LSD por formáit.

Ha további információt szeretnél kapni a hallucinogénekről vagy más drogokról, nézz körül a KamaszPanasz „Drog, Cigi, Alkohol” rovatában!

(KamaszPanasz)