ketamin
#Drog, cigi, alkohol

Mit érdemes tudniuk a szülőknek a ketaminról?

2022.06.29.
1 perces olvasási idő

Sokszor, amikor a szülő hallja a ketamin szót, nem is tudja, hogy pontosan miről is van szó. Most ismertetjük mindazon információkat, amit érdemes erről az anyagról tudni.

Mi is az a ketamin?

A ketamin-hidroklorid egy igen gyors hatású érzéstelenítő-, illetve altatószer, melyet embereknél és állatoknál is alkalmaznak kisebb műtéti eljárások során. Azonban túladagolva, magas dózis esetén, mámoros állapotot és hallucinációt okozhat, az LSD-hez hasonlóan.

Utcai nevei

  • K,
  • Speciális K,
  • K-vitamin,
  • kiütés.

Hogyan használják?

A ketamint rendszerint por formájában szerzik be a fogyasztók. Ezt az orron át szippantják fel, a nyálkahártyán keresztül pedig hamar felszívódik, és a véráramba kerül az anyag. Gyakori, hogy a kábítószeresek más drogokkal keverve használják, például az ecstasyval, kokainnal vagy egyszerűen rászórják a marihuánás cigire.

Ketamin por

Milyen hatása van a ketminnak?

Azok, akik rendszeresen visszaélnek a ketaminnal, akár függővé is válhatnak, rendszerint elviselhetetlen problémáik „kezelésére” használják, a stressz csökkentésére, a problémák elfelejtésére, vagy egyszerűen azért, hogy jól érezzék magukat, mert más örömöt nem találnak az életükben.

Megfelelő adagolás esetén delíriumos, hallucinációs állapot lép fel a használóknál, megszűnik számukra a tér és az idő, egy furcsa utazást élnek meg, melyet K-lyuknak is hívnak. A hatás nagyjából 2 órán át tart. Egyéb kellemetlen hatások közé tartozik a rosszullét, az émelygés, a hányás, nehézségekbe ütközik a gondolkodás, valamint teljes memóriazavar alakulhat ki.

Túladagolás esetén, a nagy dózis ketamin mozgáskoordinációs problémákat, bénulást, lelassult légzést is okozhat. Az utóbbi igen veszélyes, mert fulladásos halálhoz is vezethet.

(KamaszPanasz - M. T., forrás: kidshealth.org)