#Drog, cigi, alkohol

Mit érdemes tudniuk a szülőknek a ketaminról?

2017.11.12.
1 perces olvasási idő

Sokszor, amikor a szülő hallja a ketamin szót, nem is tudja, hogy pontosan miről is van szó. Most ismertetjük mindazon információkat, amit érdemes erről az anyagról tudni.

Mi is az a ketamin?

A ketamin-hidroklorid egy igen gyors hatású érzéstelenítő, illetve altató szer, melyet embereknél és állatoknál is alkalmaznak kisebb műtéti eljárások során. Azonban túladagolva, magas dózis esetén, mámoros állapotot és hallucinációt okozhat, az LSD-hez hasonlóan.

Utcai nevei

  • K,
  • Speciális K,
  • K-vitamin,
  • kiütés.

Hogyan használják?

A ketamint rendszerint por formájában szerzik be a fogyasztók. Ezt az orron át szippantják fel, a nyálkahártyán keresztül pedig hamar felszívódik, és a véráramba kerül az anyag. Gyakori, hogy a kábítószeresek más drogokkal keverve használják, például az ecstasyval, kokainnal vagy egyszerűen rászórják a marihuánás cigire.

Ketamin tabletta

Milyen hatása van a ketminnak?

Azok, akik rendszeresen visszaélnek a ketaminnal, akár függővé is válhatnak, rendszerint elviselhetetlen problémáik „kezelésére” használják, a stressz csökkentésére, a problémák elfelejtésére, vagy egyszerűen azért, hogy jól érezzék magukat, mert más örömöt nem találnak az életükben.

Megfelelő adagolás esetén delíriumos, hallucinációs állapot lép fel a használóknál, megszűnik számukra a tér és az idő, egy furcsa utazást élnek meg, melyet K-lyuknak is hívnak. A hatás nagyjából 2 órán át tart. Egyéb kellemetlen hatások közé tartozik a rosszullét, az émelygés, a hányás, nehézségekbe ütközik a gondolkodás, valamint teljes memóriazavar alakulhat ki.

Túladagolás esetén, a nagy dózis ketamin mozgáskoordinációs problémákat, bénulást, lelassult légzést is okozhat. Az utóbbi igen veszélyes, mert fulladásos halálhoz is vezethet.

(KamaszPanasz - M. T., forrás: kidshealth.org)