ketamin
#Testi problémák

Vizelettartási gondot okoz a ketamin

2010.11.29.
1 perces olvasási idő

Kutatók bebizonyították, hogy a ketamin nevű partydrog inkontinenciát, vizelettartási problémát okoz. A szegények kokainjának is nevezett ketaminport szippantó fiatalok vesefunkciói romlanak, epevezeték-gyulladást kaphatnak és májkárosodás is fenyegeti őket.

Hongkongban körülbelül egy évtizede bukkant fel partidrogként a ketamin, hosszabb távú hatásaival mostanában találkoznak az orvosok. Egy nemrégiben zárult tanulmányban 97 ketaminhasználó koncentrációs zavarra panaszkodott, 23 százalékuknak pedig a memóriájával volt gond.

Mindemellett előfordul, hogy a szert használó fiatalnak 15 percenként ürítenie kell hólyagját, egy autóbuszutat sem tehet meg a városban anélkül, hogy vécére ne kelljen mennie.

Mi is az a ketamin?

A ketamin tulajdonképpen egy gyógyszer, amelyet 1962-ben fedeztek fel és az állatgyógyászatban használják érzéstelenítő- és altatószerként. Emberekre azért veszélyes, mert módosult tudatállapot jön létre és súlyos mellékhatásai lehetnek. Túl magas dózis elfogyasztásakor a használó elveszítheti a fájdalom és a környezet iránt a figyelmét, szétszórtságot okozhat, eltorzítja a testérõl, környezetérõl és az idõrõl való érzékelést. Nagyobb mennyiséget fogyasztásakor hallucinációkat, paranoiát, és több órás emlékezetzavart és eszméletvesztést okozhat.

Mint minden drog, pszichés és fizikai függõséget egyaránt okozhat! Sok ketamin használó számolt be halálközeli élményekrõl, magány és elkülönültség érzésérõl, különbözõ látomásokról.

Az egészségügyi komplikációkat az is fokozza, hogy a dílerek a nagyobb haszon reményében gyakran kevernek a porhoz falról lekapart vakolatot, finomra őrölt krétaport vagy üveget, mely segítségével a jó minőségű ketaminéhoz hasonló csillogást kap a szer.

Magyarországon a ketamin kábítószernek minősülő anyag, birtoklását és fogyasztását is törvény bünteti. Noha kevésbé elterjedt, mint az ecstasy, de a partikon állítólag rendszeresen lehet találkozni vele. A szer neve egy keceli diszkóban, tavaly augusztusban történt baleset miatt is felmerült, amikor öt eszméletét vesztett fiatalhoz riasztották a mentőket.

(KamaszPanasz; Forrás: Foxnews)

Kapcsolódó címkék

vese