vízszükséglet
#Testi problémák

Hogyan számoljuk ki az emberi vízszükségletet?

2021.10.10.
1 perces olvasási idő

Annyi vizet szükséges fogyasztani, hogy sikerüljön fent tartani az egyensúlyt a test által elhasznált és bevitt víz között.

A test reagál minden hiányra vagy többletre, ami az utóbb említett két érték között felmerülhet. 24 óra lefolyása alatt egy egészséges, pihent felnőtt szervezet testtömegének 0,2%-val szabályozza az egyensúlyt. Amennyiben az elhasznált vizet nem pótolja az ember, a szervezet dehidratálttá válik, azt azonban a gyakorlatban egyáltalán nem könnyű kiszámolni, mennyi folyadékot is vittünk be a szervezetünkbe. Az elhasznált víz mennyiségét sem egyszerű megmérni, és széles változások vannak a tanulmányokban részt vett személyek értékei között.

Napi ajánlott bevitel

A megfelelő mennyiségű bevitel, mely minden forrásból számít a következő (felnőttek részére 19-30 éves korig):

  • 3.7 liter férfiaknak
  • 2.7 liter nőknek

Ezek az értékek csupán tanulmányok eredményei, melyek átlagolták a normális körülmények között való napi vízfogyasztást, de valószínűleg helyes érték, ha a hidratáció a célunk. Ezek az adatok azonban földrajzi elhelyezkedésünktől, és az adott lakóhely hőmérsékletétől, páratartalmától is függenek.

Az élelmiszerből származó víz

A bevitt víz nyilván származhat csapból vagy palackból, de sűrűn előfordul, hogy az általunk nap mint nap fogyasztott ételek is bőségesen tartalmaznak vizet.

A víztartalom a következőképp oszlik meg különböző összetételű ételekben:

  • 90-99% víz: zsírszegény tej, lédús gyümölcsök, zöldségek, pl.: eper, dinnye, zeller, spenót
  • 80-89% víz: gyümölcslevek, joghurt, illetve gyümölcsök: mint alma, körte, narancs és zöldségek: mint répa vagy főtt brokkoli
  • 70-79% víz: banán, avokádó, főtt krumpli, túró és ricotta sajt
  • 60-69% víz: tészta, bab, borsó, halak, fagyi, csirke
  • 30-39% víz: kenyér, cheddar sajt, péksütik
  • 1-9%: csonthéjasok, ropogatós snackek
  • 0%: olajok, cukrok

A víztartalom nem egyenlő a hidratációs erővel. A tej például jobban hidratál mint a víz, pedig kevesebb vizet tartalmaz.

A koffein tartalmú italokról általánosan elterjedt nézet, hogy vízhajtó hatásuk miatt nem megfelelőek hidratálási célra. Ugyanakkor számos tanulmány szerint a tea, és még a kávé is jó vízforrások, és nincs bizonyíték arra, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás dehidratálna.

(KamaszPanasz - Gy.P.F., medicalnewstoday.com)