vese
#Testi problémák

Hogyan védd a vesédet?

2020.12.07.
2 perces olvasási idő

A vesék a hasi szervektől, és a hátizmoktól védve rejtőzködnek az emberi szervezetben, és méregtelenítik a szervezetünket. Hiányukban a méreganyagok felhalmozódnak, ezért is fontos, hogy megelőzzük a megbetegedését.

A veséknek a folyadék kiválasztásában (a vizelet előállításában), és méregtelenítésben van feladata. Rendszeres fájdalomcsillapító-, vagy antibiotikum-szedéssel, túlzott sófogyasztással, energiaitalok fogyasztásával könnyen károsítható, de a cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedőknek még jobban kell rájuk figyelni.

A vese betegségei sokszor évekig nem okoznak tünetet, mégis fontos, hogy megelőzzük károsodását. Íme, a 8 aranyszabály, amit jó, ha betartasz:

  • Legyél fitt! Önmagunk fitten tartása segít csökkenteni a vérnyomást és ezáltal a krónikus veseelégtelenség rizikóját.
  • Rendszeresen ellenőriztesd a vércukorszintedet! A cukorbeteg emberek mintegy felében fejlődik ki a cukorbetegséggel kapcsolatos diabéteszes nefropátia (veseelégtelenség), diabéteszesek számára tehát a vesefunkció rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodás mérsékelhető vagy teljes mértékben kivédhető, ha idejekorán észleljük.
  • Rendszeres vérnyomás ellenőrzés! Habár azt sok ember tudja, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, azt viszont kevesen tudják, hogy ez a leggyakoribb oka a vesebetegség kialakulásának is.
  • Vigyáz a súlyodra! Az ideális testsúly segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek. Csökkentsd a sóbevitelt! Az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta (ez egy teás kanálnyi mennyiség). Magyarországon már a gyermekek is körülbelül az egészséges mennyiség háromszorosát fogyasztják sóból!
  • Igyál sok vizet! Régi bölcs javaslat napi 8 pohár víz fogyasztása. A legújabb kutatások szerint pedig elengedhetetlen a jó egészséghez. A bőséges vízfogyasztás segíti a vesét, hogy megtisztíthassa a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye.
  • Ne dohányozz! A dohányzás mellőzéséről számos más szempontból is beszélhetnénk, de egyéb káros hatásai miatt a dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatás is mintegy 50%-kal megnöveli.
  • Ne használj rendszeresen vény nélküli gyógyszereket! Az általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése ugyanis, mint a különböző gyulladásgátlók, lázcsillapítók (lényegében az összes recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító) vesekárosodást okoznak. Ha csak alkalmanként szeded ezeket, nem lehet baj, de ha rendszeresen, fájdalomcsillapításra használod, inkább kérd orvosod segítségét!
  • Rendszeres szűrés! A vesebetegségek már korán kiszűrhetőek egy egyszerű vérvétellel, amit érdemes évente elvégeztetni.

(KamaszPanasz – K.B. V.)