só
#Táplálkozás

A túlzásba vitt sózás veszélyei

2022.09.08.
1 perces olvasási idő

Mint az ismeretes, a túlságosan sós ételek fogyasztása az egekbe emelheti a vérnyomást. Egy friss kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a túlzott sófogyasztás a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is jelentősen növeli.

A nagy mennyiségű fogyasztása és a magas vérnyomás közötti ok-okozati viszony már régóta ismeretes, ám egy nemrégiben lezárult kutatás, amely során a tudósok tizenhárom tanulmányt elemeztek ki – összesen 170 ezer Só - illusztrációrésztvevővel – megállapította, hogy ételeink legfontosabb ízesítőszere további kockázatokat is jelent – már amennyiben a többet fogyasztunk belőle a kelleténél. Az elemzés alátámasztja a feltételezést, amely szerint a túl sok só fogyasztása szívinfarktushoz, agyvérzéshez, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet. Az óriási adathalmaz kiértékelése során fény derült arra is, hogy a napi megszokott sófogyasztás csupán egy teáskanálnyival való csökkentése is már 23 százalékkal csökkenti az agyvérzés, és 17 százalékkal az érrendszeri probléma kialakulásának kockázatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőttek esetében napi öt gramm (egy teáskanálnyi) a kockázatok nélkül ajánlott mennyiség. Nyugat-Európában átlagosan ezzel szemben kétszer ennyit fogyasztanak naponta, Kelet-Európában pedig még ennél is többet. A kutatók tehát általános érvénnyel, mindenki esetében érvényesen fogalmazzák meg intelmüket: a hosszú távú negatív következmények elkerülése érdekében ajánlatos a napi bevitelt a felére csökkenteni.

Számolni kell a rejtett forrásokkal is

A sófogyasztás csökkentése során az első lépés annak nyomon követése, hogy tulajdonképpen mennyit is fogyasztunk belőle. Különösen fontos, hogy ne csak a sótartó szintjének alakulását vegyük alapul, hanem az úgynevezett „rejtett” forrásokat is számoljuk ide: nem maradhatnak ki a készen vett élelmiszeripari termékek, mint például a szalámi, a fagyasztott készételek sem. Második lépésként ezt követheti az elfogyasztott só mennyiségének lassú, ám folyamatos a csökkentése, hogy ízérzékelésünk ne egyből, hanem apró lépésenként szokjon hozzá az új ízvilághoz. A szakemberek azt ajánlják, hogy só helyett és mellett különböző fűszernövényeket is használjunk. Ezek – bár sót nem tartalmaznak – mégis olyan ízhatást keltenek, mintha az étel sós lenne.

(fókuszbananő)

Kapcsolódó címkék

evés