gyorsétterem
#Táplálkozás

Hamburgerfüggőség - Komoly problémákat okozhat

2010.08.16.
1 perces olvasási idő

Az egészségtelennek kikiáltott ételek - mint a hamburger, sült burgonya és társaik – komoly függőséget képesek kiváltani az azokat mértéktelenül fogyasztók esetében – jelentették be amerikai kutatók.

A legtöbb gyorsétterem kínálatában megtalálható junk food gyűjtőnevet viselő gyorsételek nem csak egészségtelenek, hanem rendszeres fogyasztásuk függőséghez is vezethet – állítják nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmányok.

A junk food-nak is hívott, nagy mennyiségben egészségkárosító ennivalókból minél többet fogyasztunk, szervezetünk annál nagyobb további adagokban követeli a „folytatást”, hogy agyunk ugyanazt a boldogságérzést tapasztalja meg, mint a legutóbbi fogyasztásukkor – állítja az amerikai Scripps Research Institute kutatógárdája állatokon elvégzett kísérletei után.

Hamburger

A függőség kialakulásának mechanizmusa nagyon hasonló a drogfüggőknél tapasztalttal. A junk food esetében az ennivaló fogyasztása váltja ki a jó érzést, amely az agyban felszabaduló dopamin hatására következik be – ugyanúgy, mint a nikotin, vagy a heroin esetében is.

Az állatkísérletek során patkányokat tápláltak virslivel, sonkával és sajtos süteményekkel, s amint elegendőt híztak a rágcsálók, saláta és zöldség fogyasztására korlátozták a kutatók az étrendet. A patkányok, ahelyett, hogy éhségérzet esetén hozzáfogtak volna falatozni az egészséges kosztból, „éhségsztrájkot kezdeményeztek”, és egyetlen falatot sem voltak hajlandóak lenyelni.

„Az agyat továbbra is a junk food-dal kellett volna ellátni, hogy ne kerüljön rossz lelki állapotba” – részletezi Paul J. Kenny a Nature Nueroscience című tudományos szaklapban megjelent cikkben.

Tudatalatti sebességváltás

A gyorséttermi étel számlájára emellett azt is felírják, hogy rendszeres fogyasztása a gyors evésre tesz hajlamossá. A kutatók véleménye szerint ugyanis olyan mélyen gyökeret vert agyunkban a tudat, hogy a gyorsételekkel időt lehet spórolni, hogy azonnal gyorsabb fokozatba kapcsolunk az étkezés terén, ha felbukkannak a gyorséttermi láncok logói.

Kanadai kutatók összesen négy tanulmányban foglalkoznak a jelenséggel. Megállapították, hogy azok, akik gyorséttermi láncok logóival szembesülnek, azonnal változtatnak pillanatnyi magatartásukon. „Ha junk fooddal találjuk magunkat szembe, az az érzés alakul ki tudatalattinkban, hogy időt takaríthatunk meg. Még akkor is, ha pillanatnyilag egyáltalán nem is kell sietnünk” – magyarázza Chen-Bo Zhong.

(forrás: Fókuszban a Nő)