vese
#Betegségek

A vese fejlődési rendellenességei

2010.09.17.
1 perces olvasási idő

A vese fejlődési rendellenességei között találunk olyat, ami az élettel összeegyeztethetetlen, ilyen például a vese agenesia, ha ki sem fejlődik a vese. Ha a vese kisebb, mint a normál esetben, akkor a vese hypoplasiájáról beszélünk.

Előfordulhat az, hogy két vese helyett egy vese fejlődik csak ki, vagy a vese egy patkóvese formájában jelenik meg, ez a két vese összenövése miatt alakul ki. A vese üregrendszerének eltérései is előfordulhatnak, például ha több lebenyre oszlik a vese. A vesében ciszták jelenhetnek meg, jellegzetes patológiás képe van a polycisztás vesének, mely öröklődő betegség.

Vese anatómia

A veséből kiinduló húgyvezeték esetében is lehetnek eltérések, például lehet olyan szituáció, hogy a húgyvezetékből kettő van, ilyen az ureter duplex, vagy előfordulhat az, hogy az ureter hasadt, de nincs duplán a teljes lefutását illetően, az ilyet latinul ureter fissusnak nevezzük. Nem minden vesefejlődési rendellenességre derül fény, sokszor boncolásnál állapítható csak meg, de az is előfordul, hogy a rendellenesség nem okoz klinikai tünetet, csak egy vizsgálat során véletlenül derül rá fény.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy vesefejlődési rendellenesség akkor okoz problémát, ha a vese állománya pusztul, és ez a vesefunkció beszűkülését eredményezi, vagy ha a rendellenesség miatt szűkület alakul ki, ami miatt a vizelet elfolyása akadályozott, és emiatt a pangó vizelet befertőződik, a vesemedencében lévő túlnyomás és a fertőzés is károsíthatja a vese a vese parenchymáját, ez szintén a vesefunkció károsodását vonja maga után. Sokszor a vese fejlődési rendellenességei egyéb szervek fejlődési rendellenességeivel társul, és családi halmozódást is sok esetben megfigyelhetünk.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes családorvos)