vese
#Betegségek

A vese elhelyezkedési rendellenességei

2011.03.30.
1 perces olvasási idő

A vese és a húgy-ivarszervek fejlődési rendellenességei nem mindig okoznak jellegzetes tüneteket. Felismerésük sokszor idősebb gyermekkorban, esetleg felnőttkorban történik. Sok esetben húgyúti fertőzések, vesemedence-gyulladás, húgyúti kövesség kialakulására hajlamosítanak, az ilyenkor elvégzett diagnosztikus vizsgálatok során derül fény a vese és a húgyutak fejlődési rendellenességeire.

A vese és a húgyutak fejlődési rendellenességeinek több típusa van, a rendellenesség lehet morfológiai, számbeli, elhelyezkedési, forgási.

A vese elhelyezkedési rendellenességeinek típusai

A forgási rendellenességek esetében a vese bizarr alakot ölthet, ezek az állapotok hajlamosíthatnak kőképződésre, gyulladásos elváltozásokra. Beavatkozás csak ekkor válhat szükségessé, ha ezen szövődmények jelentkeznek. A patkóvese a két vese alsó pólusának összenövése miatt alakul ki, a vese forgási és felszállási eltéréséből adódik. A normálistól eltérő helyen elhelyezkedő vesék vagy vese, (ugyanis ez a probléma lehet egyoldali és kétoldali), változatos megjelenését mutatnak, akár az ágyéki szakaszon, akár a kismedencében, akár a keresztcsontnál is elhelyezkedhetnek a kiválasztó szervek.

A húgyutak esetében is előfordulhat elhelyezkedési rendellenesség. Az olyan állapot, amikor a húgyvezetéknem a hólyagba, hanem egyéb helyre szájadzik, az ectopia ureteris. A húgyvezeték nyílhat a húgycsőbe, a hüvelybe stb. Ilyenkor a beteg sokszor akaratlan vizeletcsorgást észlel. Általában kettőzött veseüreg-rendszer felső részének húgyvezetéke hajlamos ilyen dysformációkra. Kezelése sebészeti beavatkozás. A húgyvezeték nyílhat a vesébe túl magasan is, ilyenkor elfolyási akadály alakulhat ki.

A vese elhelyezkedési rendellenességeinek diagnosztizálása

A vese és a húgyutak fejlődési rendellenességei, ezen belül az elhelyezkedési rendellenességek diagnosztizálása ultrahangvizsgálat, urographiás vizsgálat, CT, MR vizsgálat segítségével is történhet. A következményesen kialakult fertőzés jelei lehetnek a laborban emelkedett gyulladásos paraméterek, a vizelet bakteriális fertőzése. A következményesen kialakult vesemedence-gyulladás klinikai tünetei közé tartozik a deréktáji fájdalom, a láz, az elesettség, hányinger, stb.

(Dr. Csuth Ágnes)