vese
#Testi problémák

Érdekes tények az emberi veséről

2015.08.08.
5 perces olvasási idő

Az emberi szervezet egyik létfontosságú része a vese, mely páros szerv, és igen fontos funkciókat lát el. A jobb és a bal vese deréktáj fölött, a háthoz közel helyezkedik el. A kiválasztó szervrendszer fő részét képezi, egy igen kifinomult és komplex tisztítórendszert képez. A vért szűri meg, gyakorlatilag „tisztán tartja”, és gondoskodik annak kémiai egyensúlyáról.

Érdemes minél jobban tájékozódni az emberi test működéséről, mert minél többet tudsz meg a saját szervezetedről, annál jobban odafigyelsz majd arra, hogyan bánsz vele és mennyit törődsz az egészségével, mennyire igyekszel életviteleddel megőrizni annak normális működését.

Ebben a cikkben egy sor érdekességet tudhatsz meg a vesédről: hogyan működik normális körülmények között, milyen betegségek veszélyeztetik a vesék épségét, hogyan lehet funkcióját megfelelő elősegíteni, fenntartani a megfelelő életmód segítségével.

A vesék feladata

A vesék vérellátása nagyobb, mint az agyé, a májé vagy a szívé - jobban mondva több vér áramlik át rajta, mint bármelyik másik szervünk esetében. A veséken áthaladó, átszűrt és megtisztított vér 99,9%-a visszakerül a véráramba, csak 0,1% része az a szűrlet, ami vizelet formájában távozik a szervezetből. Egy-egy vese nagyjából 13 cm hosszú és 120-140 g-ot nyom.vese

Naponta nagyjából 200 liternyi vér szűrését végzik el a vesék. Nem szabad elfeledni, hogy a felnőtt embernek nagyjából 5 liter vére van összesen, tehát a szervezet összes vérmennyisége naponta többször is végigmegy a vesék komplex szűrőberendezésén.

Igen sok ember szenved krónikus vesebetegségben és még többen vannak kitéve a kockázatának. A folyamatok pedig egyre negatívabb irányt vettek az elmúlt időszakban, ugyanis a veseproblémával regisztrált betegek száma az egyes felmérések szerint megduplázódott az előző évtizedhez képest. Az egészségügyi szakemberek javaslata szerint érdemes rendszeresen eljárni a különféle szűrővizsgálatokra a problémák megelőzésének érdekében.

A vesebetegség

A krónikus vesebetegség rizikófaktorai a következőek: diabétesz, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, túlsúlyosság (kóros elhízás), előrehaladott életkor, genetikai hajlam a betegség szempontjából, dohányzás.

Felépítésüket tekintve vesénként nagyjából egymillió apró nefronból épülnek fel, ami a vese alap funkcionális egysége. Minden egyes nefron apró és bonyolult hajszálérrendszerrel rendelkezik amit glomerulusnak (érgomolyag) neveznek. A glomerulusok felelősek annak a vérnek megszűréséért és tisztán tartásáért, ami a veséken keresztüláramlik. A legtöbb vesebetegség a nefron működésében okoz zavart, ami a szűrési folyamat gátlásával, hatékonyságának csökkenésével jár.

A legtöbb vesebetegség igen lassan és szinte észrevétlenül pusztítja a vese nefronjait, aminek hatása csak évekkel, évtizedekkel lesz látható, amikor már túl késő ellenlépéseket tenni.

A leggyakoribb okai a különféle vesebetegségeknek a diabétesz és a magas vérnyomás. Egyes esetekben előfordulhat még az érgomolyag gyulladása és policisztás vese szindróma. Ez utóbbi egy örökletes betegség, nagyméretű ciszták alakulnak ki a vese szövetében. Sok ember nincs tisztában azzal, hogy a vény nélküli gyógyszerek többsége is károsan hat a vesékre és problémákat okozhatnak (leginkább az egyes fájdalomcsillapítók), ezért a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedése is csak nagy körültekintéssel történjen.

A különféle szívbetegségek előfordulása igen gyakori a krónikus vesebetegségekben szenvedő betegeknél. Ezért fontos, hogy a krónikus vesebetegségben szenvedők a szív- és érrendszeri betegségek korai felismerése céljából rendszeresen orvosi felülvizsgálatokon vegyenek részt, az előírt kezeléseket szigorúan tartsák be, egészséges életmódot folytassanak. A helyes táplálkozás és megfelelő testmozgás elengedhetetlen, a káros szenvedélyekről teljesen mondjanak le, az olyan ételeket kerüljék, melyek magas telített zsírtartalommal rendelkeznek (zsíros tej, tojás, olajban sült ételek). A közismerten egészséges ételek mellett még olyanokat érdemes fogyasztani, melyek gazdag omega-3 zsírtartalommal rendelkeznek (tengeri halak: tonhal, lazacfélék, szardínia, diófélék, olívaolaj, lenmagolaj).

Azoknál a betegeknél, akik veseelégtelenségben szenvednek, gyakori, hogy vérszegénység is kialakul a vesékben bekövetkező csökkent hormontermelés miatt. A vérszegénység következtében gyakori a fáradékonyság, a csökkent teljesítőképesség, egyes testi funkciók hatékonysága csökkenhet. Azonban megfelelő gyógyszeres kezeléssel stabilizálható az állapot.

A veseelégtelenség visszafordítható

A veseelégtelenség problémája nem feltétlenül és minden esetben maradandó dolog, ami sok ember számára reménnyel kecsegtet. Egyes akut lefolyású betegségek esetén is visszatérhetnek a vesefunkciók (többé-kevésbé) megfelelő és szigorú kezelés esetén. Sajnálatos módon a legtöbb vesebetegség igen alattomos, lassan, de biztosan fejlődnek és megfelelő kezelés hiányába könnyen végstádiumba kerülhet a beteg, amire már csak veseátültetés jelent megoldást, ha pedig nem megoldható valamiért a transzplantáció, például nincs donor, vagy hosszú a várólista, akkor marad az igen kényelmetlen és sok problémával járó dialízis.

A dialízis a leggyakoribb kezelési eljárás, ha már a betegnek végstádiumú a vesebetegsége, és veséi teljesen felmondták a szolgálatot. Kétféle dialízis típus létezik, hemodialízis és peritoneális dialízis. A hemodialízis során egy művesét alkalmaznak, ami a tisztítási folyamatot (salakanyagok, káros vegyi anyagok eltávolítása a vérből) elvégzi a működésképtelenné vált szerv helyett. A folyamat úgy történik, hogy a szervezetben keringő vért kivezetik egy gépbe, amely elvégzi a szűrési procedúrát, a tisztított vért pedig visszavezetik a szervezetbe egyidejűleg.

A hemodialízis eljárás gyakoribb, rendszerint akkor alkalmazzák, amikor az előrehaladott betegség miatt a vesék már képtelenek ellátni a feladatukat és fennáll az életveszélyes vérmérgezés és a többi szerv károsodásának kockázata. Erre az eljárása a szükséges hatás érdekében heti három alkalommal kerül sor egy megfelelően felszerelt dialízis központban. A folyamat alkalmanként három-négy órán át tart. A peritoneális dialízis során a vért a beteg saját testén belül tisztítják meg.

A kezelőorvos az eljárás során egy műanyag tubust helyez a beteg hasába, mely ott is marad a kezelések sorozata alatt. A behelyezett tubuson keresztül fiziológiás oldat kerül befecskendezésre, a felesleges és szennyezőanyagokkal teli folyadékot pedig szintén ezen a tubuson keresztül vezetik el, ezt a fajta dialízist a beteg otthonában, önmaga végzi el, napi rendszerességgel.

Fontos a minél gyorsabb felismerés

A dialízis és a vesetranszplantáció lényegesen meghosszabbíthatja a különböző, végzetes vesebetegségben szenvedő emberek életét. Szerencsésebb esetben a még időben észrevett probléma megfelelő módszerekkel kezelhető és megelőzhető a végstádium kialakulása. Ezért fontos az, hogy minél hamarabb diagnosztizálják a veseproblémát, nagyon fontos a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon való részvétel. Az idő kulcsfontosságú faktor, az időben felismert betegség ellen még tudnak mit tenni az orvosok, lassíthatják, megállíthatják, vagy szerencsésebb esetben visszafordíthatják a vese károsodásának folyamatát, így a beteg életét és egészségét menthetik meg egy korai beavatkozással.

Már egyetlen beültetett donor vese elég ahhoz, hogy kiváltsa a két működésképtelenné vált saját vesét. Egyetlen egészséges vesével is lehet normális életet élni, a vesedonor is ugyanarra az átlagéletkorra számíthat, mint a többi ember (feltéve, ha egészséges, és nem áll fenn más rizikófaktor). A vesedonor szempontjából nem jelent nagyobb kockázatot a vesebetegségek szempontjából az, hogy fél vesével él tovább, viszont így megmentette egy ember életét, aki számára nem volt kilátás a két működésképtelen szervvel.

Általában a hátfájás nem jelent feltétlenül veseproblémát, de bizonyos esetekben a hátfájás figyelmeztető jel lehet, hogy valami nincs rendben a vesékkel. A leggyakoribb hátfájással járó veseprobléma a vesekő jelenléte. Nem gyakori, de nem árt megemlíteni, hogy egyes fertőzéses betegségek szintén okozhatnak vese rendellenességet. Ha tompa, csak az egyik oldalon jelentkező fájdalmat észlel valaki a felső háti részén, mely lázzal és vizelési problémával társul, akkor érdemes minél hamarább elmenni az orvoshoz egy alapos kivizsgálásra. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenséget, mert potenciálisan egy súlyos betegségre figyelmeztethet, ezért nem érdemes kockáztatni!

(N. L., longislandpress.com, Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)