emberi test
#Testi problémák

A 14 legelképesztőbb tény az emberi testről

2023.04.28.
1 perces olvasási idő

Azt gondolnánk, hogy a biológia órák és a saját tapasztalatok alapján alaposan megismertük már a testünkkel kapcsolatos tényeket. Ám vannak olyan meglepő dolgok, amelyeket talán még te sem tudsz. Lássuk!

Tények a testről

1. A gyomorban termelődő emésztősav elég erős ahhoz, hogy lebontsa akár a cinket is. Szerencsénkre a gyomor falának sejtjei olyan gyorsan megújulnak, hogy a savak számára nem áll rendelkezésre elegendő idő, hogy feloldják azt.

2. A tüdők több, mint 300,000 millió kapillárist (kisebb véreret) tartalmaznak. Ha ezeket hosszában egymás mellé fektetnénk, kiterjedésük elérné a 2400 km-t.

3. Egy férfi heréi tíz millió új spermiumot hoznak létre minden egyes nap folyamán – eleget ahhoz, hogy mindössze fél év alatt egymaga újra be tudná népesíteni az egész Földet!

4. Az emberi csont, ha súly megtartásáról van szó, olyan erős, mint a gránit. Egy matchbox nagyságú csontdarab kilenc tonnát képes megtartani - ez négyszer annyi, mint amire a beton képes.

5. Minden egyes kéz- és lábujjköröm hat hónap alatt nő ki a végétől a hegyéig.

Gondoltad volna?

6. A test legnagyobb szerve a bőr. Egy felnőtt embernél mintegy 1.9 négyzetmétert tesz ki. A bőr állandóan hámlik, egy élet alatt minden ember nagyjából 18 kg bőrt veszít.

7. Mialatt alszol, mintegy 8 mm-t növekszel. Másnap visszazsugorodsz korábbi magasságodra. Ennek oka, hogy a porckorongok állás és ülés közben a gravitációs erő hatására szivacs módjára összenyomódnak.

8. Egy átlagos nyugati ember élete során ötven tonna ételt fogyaszt el és ötvenezer liter folyadékot iszik meg.

9. Mindkét vese egymillió önálló szűrőt tartalmaz. Átlagosan körülbelül 1,3 liter vért szűrnek meg percenként és akár napi 1,4 liter vizeletet is kihajthatnak.

10. A szem koncentráló izmai naponta mintegy 100,000-szer mozdulnak meg. Ahhoz, hogy a lábizmaid ugyanezt végrehajtsák, minden nap 80 km-t kellene sétálnod.

Ezeken mi is meglepődtünk...

11. Egy átlagos test 30 perc alatt elegendő (össz)hőt ad le ahhoz, hogy közel két liter vizet felforraljon.

12. Egyetlen vérlemezke hatvan másodperc alatt körbejárja az egész testet.

13. A minket érő összes információ körülbelül 90 százaléka a szemünkhöz jut el, alapvetően vizuális teremtményekké téve minket.

14. A női petefészkek majdnem félmillió petesejtet tartalmaznak, ezek közül mégis mindössze 400 körülire tehető azok száma, amelyek lehetőséget kapnak arra, hogy új életet hozzanak létre.

(KamaszPanasz - Ő. B. listverse)